info@ilonaapartman-hajduszoboszlo.hu
/
+36 (30) 398 5356
Szállást foglalok!
« Összes bejegyzés

A hajdúszoboszlói Harangház – művészet a szemnek, fülnek és a léleknek

Hajdúszoboszlói Harangház
Közzétette
Ilona Apartman
Megjelenés dátuma
2018.jan.18

A hajdúszoboszlói Harangház neve ugyan egyszerűséget sejtet, de ez az alkotás messze van attól a haranggyűjteménytől, amely lelki szemeink előtt felsejlik a szó hallatán. A hajdúszoboszlói Harangház ugyanis több művész közös alkotása, több művészeti ág találkozik itt – és nemcsak az esztétikai érzékedre hat. Hanem a lelkedre is.

 

 

A hajdúszoboszlói Harangház – miért érdemes megnézni?

 

Röviden: mert a hajdúszoboszlói Harangház katartikus élményt okoz.

 

Kicsit hosszabban... A hajdúszoboszlói Harangház ugyanis a legapróbb szegletéig pontosan meg van komponálva. A haranggyűjtemény ugyanis Obrozil Edit, Hajdúszoboszlón született iparművész és férje, Jeney Tibor harangöntő művész szorgos munkáját dicséri. A harangok különlegessége, hogy egy speciális alumíniumötvözetből készült. Ez és a harangok köpenyébe hasított rések különleges hangzást biztosítanak a harangoknak. (Egyébként ez az ötvözet és az ehhez tartozó harangöntési eljárás az Obrozil-Jeney házaspár világszabadalma.)

 

Vagyis az, ami a hajdúszoboszlói Harangház lényege, az egész világon egyedülálló. Ha más érdekesség nem is lenne a Harangház körül, már ezért is érdemes lenne eljönni, megnézni és a harangjátékot meghallgatni.

 

De nem. A hajdúszoboszlói Harangház ennél sokkal többet ad, nyújt – olyan összművészeti élményt, amilyet keveset lehet találni az egész világon.

 

Miért olyan különleges a hajdúszoboszlói Harangház?

 

Mert a gyűjtemény harangjai nem csak úgy állnak valahol a pusztában. Komplett építészeti és szobrászati műremek áll körülötte. Ez pedig olyan hellyé teszi, amely lélekben is mély hatást gyakorol a látogatóra.

 

A hajdúszoboszlói Harangház épületét Rácz Zoltán építész tervezte. Az épület nyitott, éppen ezért mozgalmas, mégis megnyugtató benyomást kelt. Ha közelebb mész az építményhez, hamar rájössz, mi áraszt el nyugalommal. Az épület közepén ugyanis egy kis tó van, benne 10 Szent István-harang áll. A harangokon pedig I. István egy-egy intelme latin nyelven. (Hiszen úgy íródott.)

 

A természetes nyersfehér épület és a harangok, no meg a tavacska mellett feltűnő a sok fa használata. A faragott faoszlopoktól kezdve a rönkfapadokig és az építmény különleges tetőzetéig szinte minden fából van. És mind művészek munkája.

 

A különleges, történeteket elbeszélő harangoszlopok Nagy Imre népi iparművész alkotásai. A magyar történelem sok, fontos eseményét faragta az oszlopokra. Így látható itt a törökkori Magyarország küzdelme, és a nándorfehérvári diadal, a reformáció térhódítása, vagy éppen 1956 és 1989 eseményeinek megörökítése. A 10 faragott oszlopon lesz mit nézni, az biztos. A 11. oszlop viszont sima. Ez ugyanis a jövő – ami még nincs megírva.

 

A hajdúszoboszlói Harangház körül található három jelfa is. Ezek Győri László szobrászművész alkotásai. A jelfák a magyar őstörténet egy-egy fontos történetét elevenítik meg: a Turul legendát, a Csodaszarvas meséjét és az Életfához fűződő mese- és mondaköröket.

 

A különleges tetőzet alatt a rönkpadokon ülve mélyedhetsz el a ritka és szép szimbólumok jelentésében, értelmezésében. Ezek a padok Galánffi Andrásnak, a népművészet mesterének alkotásai.

 

Hol találod meg a hajdúszoboszlói Harangházat?

 

A város közepén, a Szent István Parkban – pár lépésre az Ilona apartman I.-től. A strandszezonban sokszor hallgatjuk a teraszról mi is a vendégeinkkel. Igaz, ha kicsit nagyobb a forgalom, fülelni kell, de este, mikor már nagyobb a nyugi, már tökéletesen élvezhető.

 

Ha pedig az Ilona apartman I.-ből csak átsétálsz a Szent István Parkba, akkor semmiképpen se hagyd ki, hogy közelről is megnézd, és elmélyedve megcsodáld ezt a mesés alkotásegyüttest!

 

A harangok különleges anyaga miatt, a harangjátékot óránként lehet hallani.

 

A hajdúszoboszlói Harangház és az Ilona apartman I. szomszédvár

 

Ha már egy ideje olvasod a blogomat, akkor tudod, hogy az Ilona apartman I. milyen közel van a strandhoz, és a Szent István parkhoz is. Így nem csoda, ha mi a teraszról hallgatjuk nyaranta a hajdúszoboszlói Harangház harangjátékát.

 

Ahhoz, hogy a Harangház élményét ne ronthassa el semmi, mi a szállás élményével járulunk hozzá. Az Ilona apartman I.

 

 

Ne mulaszd el lefoglalni a szállásodat már most, hiszen nálunk mindig szezon van!

MentésMentés

MentésMentés

Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás űrlap Össz

Legfrisseb híreink

Hajdúszoboszló Aquapark árak 2024
Elolvasom
Közzétéve: 2024.márc.28
Hajdúszoboszló gyógyfürdő kezelések - egészség és pihenés
Elolvasom
Közzétéve: 2024.márc.28
Nyugdíjasbarát apartman kényeztető csomagajánlatban!
Elolvasom
Közzétéve: 2024.febr.01
Szeretnél értesítést kapni
hasonló cikkekről?
Iratkozzon fel, hogy ne maradjon le újdonságainkról.
Feliratkozás egyszerű

További híreink

Megnézem az összeset!
Megnézem az összeset!
Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás
Ilona Apartman I.
Ilona Apartman II.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig napra kész tájékoztatást kapj aktuális ajánlatainkról és híreinkről.
Feliratkozás Footer
© 2024 Ilona Apartman. Minden jog fenntartva
AdatkezelésÁSZFImpresszumHázirendKisfaludy pályázat
crosschevron-down