Hajdúszoboszló, Hungarospa

A magyar fürdőkultúra napja Hajdúszoboszlón

Mindenki tudja, hogy a fürdőzést a rómaiaknak köszönhetjük. Tulajdonképpen hálásak lehetünk nekik azért, hogy hajdanán Magyarországra jöttek és adtak egy kezdő lökést a magyar fürdőkultúra kialakulásának.

 

 

A rómaiak fürdői

 

A mai Dunántúlon táboroztak le Augustus császár légiói, de fővárosuknak Aquincumot (Óbuda) tették meg. Fürdőépületeket, vízvezetékeket, csatornahálózatot építettek, fürdőket hoztak létre a feltárt meleg források környékén. Ma hazánkban 18 fürdőhelyről tudunk, amelynek köze volt a rómaiakhoz. Nem véletlen, hogy Hajdúszoboszlón az Aqua Palace medencéinek egy részét is úgy alakították ki, hogy valamelyest visszavigyen bennünket ebbe a korba.

 

 

A magyarok és a fürdés

 

Később Árpádék is a meleg vizű források közelébe építkeztek, bár ők nem a fürdés, hanem a lóápolás miatt. Gondolom, te is tudod, hogy sokáig nem volt “divat” rendesen tisztálkodni, de a harci lovalakat ellátni mindig is nagyon fontos volt.

A 12. századtól azonban a kezdetleges kórházaink már ezekkel a gyógyvizekkel itatták és ápolták a betegeket, de ebben a korban sem beszélhetünk még fürdőkultúráról.

Először a Német-Római Császárság idejéről találunk olyan feljegyzéseket, emlékeket, amelyek azt bizonyítják, hogy valami hazánkban is elkezdődött. Innentől kezdve azonban szinte töretlen volt a hazai fürdőkultúra felvirágzásának útja.

 

 

Címszavakban a hazai fürdőkultúráról

 

  • Mátyás király idején már fürdőpaloták épültek.
  • A 16. században már messze földön híresek voltak hőforrásaink.
  • A törökök továbbápolták a fürdőzés és a gyógyfürdők kultúráját.
  • A 18. században felépültek az első vidéki gyógyközpontok (Balatonfüred, Balf, Hévíz, Parád).
  • A 19. században már komolyan kutatták a gyógyvizek hatásait, a melegvizes kúrák jelentőségét, elkezdték elemezni hazánk ásványvizeit, az orvosok pedig gyógykezeléseket írtak fel.
  • Miután 1891-ben megalakult az Országos Balneológiai Egyesület, további fürdők épültek az országban.
  • A 20. században a kőolajkutatásnak köszönhetően feltört vízre épült a hajdúszoboszlói (ma már) Fürdőkomplexum is, amelyet nemcsak a gyógyulni vágyók, hanem a pihenésre szomjazók is szívesen látogatnak.

 

A hajdúszoboszlói fürdőkultúra ma

 

Ma már nem kell hónapokat itt töltened ahhoz, hogy látványos javulást érj el, ahogy 50-60 évvel ezelőtt még kellett volna. Akkoriban 40-60 napos fürdőkúrákat írtak fel az orvosok, ráadásul külön idényben a nőknek és a férfiaknak.

Most akár 1-2 hét alatt is látványos javulást érhettek el a párotokkal, s ehhez az Ilona Apartman is megad nektek minden segítséget.

Éljetek ajánlatunkkal, és gyertek el hozzánk regenerálódni, kikapcsolódni a magyar fürdőkultúra hetén. Rajtunk biztosan nem fog múlni a pihenésetek.

További cikkek