Hajdúszoboszló

A hajdúszoboszlói gyógyfürdő története [Hungarospa]

A Hajdúszoboszló Gyógyfürdő története egy igen fontos paragrafusa Hajdúszoboszló történetének. A gyógyfürdő létrejöttével drasztikusan átalakult a város és annak turizmusa. Ereje a mai napig kitart, sőt egész Európában egyre többen kapják fel a fejüket a „Hungarospa” kifejezés hallatán.

 

A gyógyfürdő történetének első momentuma

A 20. század előtt a közbiztonságának hiányáról „híres” Hajdúszoboszlón még senki sem tudta, hogy milyen kincs rejlik a város alatt. Azonban az 1925. október 26-án földgázlelőhely reményében próbafúrásokat tartottak a környéken. Földgázt találtak, méghozzá igen jó minőségűt. Amire viszont senki sem számított, az az elsőre furcsa, barnás színű és különös illatú folyadék volt: a termálvíz.

A gyógyító erejű, 73 Celsius-fokos, magas jód- és kéntartalmú termálvíz az alapjaiban változtatta meg Hajdúszoboszló történetét és turisztikai jövőjét.

A Hajdúszoboszló Gyógyfürdő története nem éppen hétköznapi.

A Hajdúszoboszló Gyógyfürdő 1925-ben. Kép forrása: Fortepan / Hanser Mária

 

A jól kihasznált lehetőségek

Az 1925-ös próbafúrás után felgyorsultak az események. Egyre több befolyásos ember kezdett hinni a termálvízben és annak gyógyító erejében, ami végül egy gyógyfürdőhöz megépítéséhez vezetett. A Hajdúszoboszló Gyógyfürdő ezt követő története pontokba szedve:

 • 1927-ben elkészült az ún. „fövényfürdő” és egy hévizes kádfürdő
 • 1928-ban részvénytársaság alakult és megépítették az első vasbeton medencét
 • 1934-ben Keresztes-Fischer Ferenc, az akkori Belügyminiszter a hajdúszoboszlói fürdőt, gyógyfürdővé nyilvánította
 • Az 1930-as években elkezdődtek a szállodák és üdülőházak építése
 • 1937-ben megnyílt az ország első és sokáig egyetlen hullámmedencéje
 • 1939-ben csónakázótavat létesítettek
 • 1941 és ’42-ben kádfürdőt és pezsgőfürdőt is építettek

1990-es évek: az igazán nagy fordulópont

A Hajdúszoboszló Gyógyfürdő történetének egyik szelete: a gyógymedence felújítás előtt

A fürdő az 1980-as években. Kép forrása: termalonline.hu

 

Az 1940-es és 1990-es évek között bár eltelt 50 év, nem eszközöltek hatalmas és számottevő változásokat a gyógyfürdő területén. A turizmus élénkült és egyre többet ismerték meg Európa-szerte is a gyógyfürdőt. Időközi javítgatások, apróbb fejlesztések és bővítések persze voltak, de a nagy áttörésre a ’90-es évek végéig kellett várni.

1996-tól egészen napjainkig egy hatalmas felújítási sorozat vette kezdetét a fürdőben, ami nagyban hozzájárult a Hajdúszoboszló Gyógyfürdő ékes történetéhez.

 • 1996-ban megnyílt a fürdő gyógyszanatóriuma
 • 1998-ban elkészült a modern termálfürdő-épület
 • 2000-ben hazánkban elsőként létesült AquaPark (vízi szórakoztatóközpont)
 • 2001-2002 között megújult a strand, megszépült a fürdőcsarnok és számos medence épült
 • 2010-ben megépült az AquaPalace, a fürdő eddigi legnagyobb turisztikai beruházása
 • 2014-2018 között új szárnyal bővült a termálcsarnok, bővült az AquaPark, átépültek medencék és épült 2 új gyermekmedence.

Hajdúszoboszló még mindig kiváló választás

A város tartja a lépést a gyógyfürdővel és az elmúlt években számos fontos beruházás ment végbe. Évről-évre egyre több belföldi és külföldi turista választja úti célul Hajdúszoboszlót és a Hungarospa Gyógyfürdőt.

A fürdő, illetve a strand mérete lehetővé teszi az akár több hetes kikapcsolódást is anélkül, hogy ráunnánk a medence-kínálatra. Persze az élmény akkor lesz az igazi, ha a fürdő területe mindössze egy köpésnyire van a szállásunktól. Az Ilona Apartman közvetlenül a Strand főbejáratával szemben található.

 

 

 

További cikkek