info@ilonaapartman-hajduszoboszlo.hu
/
+36 (30) 398 5356
Szállást foglalok!
« Összes bejegyzés

Őszi hétvége Hajdúszoboszlón – a természet és a kultúra szerelmeseinek

Őszi hétvége Hajdúszoboszlón - Naplemente a Hortobágyi Halastavon.
Közzétette
Ilona Apartman
Megjelenés dátuma
2017.nov.15

Egy őszi hétvége Hajdúszoboszlón messze nem olyan unalmas, mint ahogyan azt sokan hiszik. Elismerem, nagy nyüzsgést nem találnál itt, de néha „kell egy kis áramszünet időnként mindenkinek”. Arra pedig a mi városunk tökéletes.

 

 

Őszi hétvége Hajdúszoboszlón – álljunk meg egy hétvégére!

 

Gyanítom, ha romantikus víkendet tervezel a pároddal, nem Hajdúszoboszló fog elsőként eszedbe jutni – még ősszel sem.

 

Úgy sejtem, hogy ha érdekel a kultúra, akkor sem az az első gondolatod, hogy Hajdúszoboszlót nem lehet kihagyni.

 

És azt is meg merem tippelni, hogy ha kifejezetten kiránduló célpontot keresel, mert a természet szépségeit szeretnéd élvezni kikapcsolódásként egy hétvégére, akkor sem azt gondolod, hogy „Hajdúszoboszlót látni és meghalni”.*

 

*”Párizst látni és meghalni!” – szól a híres mondás, amely a francia főváros szépségét dicséri. Eszerint Párizsnál szebb várost úgysem láthatsz, akármeddig élsz is, vagyis ha már Párizst láttad, nyugodtan meghalhatsz, hiszen láttad az elérhető legnagyobb szépséget.

 

Pedig ennek a városnak is vannak rejtett értékei és szépségei. És a környékének is. Alig 25-30 km-en belül. Vagyis egyet tudok Neked garantálni: unatkozni biztosan nem fogsz!

 

Őszi hétvége Hajdúszoboszlón - Naplemente a Hortobágyi Halastavon.

Őszi hétvége Hajdúszoboszlón - Naplemente a Hortobágyi Halastavon. Fotó: hnp.hu - Szilágyi Attila

 

Őszi hétvége Hajdúszoboszlón – természetimádóknak

 

Ezen a hétvégén, november 18-án a természet szerelmesei olyan jelenséget figyelhetnek meg, amelyre ritkán van alkalom. A Hortobágyi Halastavon ugyanis madármegfigyelő túrát szerveznek, amelyen a fokozottan védett, Szibéria északnyugati részén honos vörösnyakú vadludakat lehet megfigyelni. (A madarászok annyira profin belőtték a madarak vonulását, hogy már azt is meg merik jósolni, hogy a madarak érkezése a tóra kb. délre várható.)

 

A program 9.30-kor kezdődik, ekkor van a találkozó a halastavi Kisvasút indítóállomásán. Itt egy rövid, vetítéses ismeretterjesztő előadással kezdtek, amelyből sok érdekességet megtudhattok a Hortobágyi Halastó madárvilágáról. Majd a kisvonattal elpöfögtök a Kondás nevű tóegységhez, és itt várjátok majd a különleges vadludak megérkezését.

 

Ezután egy jó 5 km-es séta következik visszafelé, miközben a Halastóra jellemző madárvilágot tanulmányozzátok. Ősszel ugyanis egyéb ritka madárfajok is előfordulnak itt, mint például az örvös lúd, vagy a kis illik.

 

A kellemes séta után visszatérhettek Hajdúszoboszlóra, ahol a természetben szerzett élményeiteket még megfejelhetitek egy stresszoldó fürdőzéssel, majd este egy finom vacsorával valamelyik jó étteremben.

 

Őszi hétvége Hajdúszoboszlón – a kultúra szerelmeseinek

 

Ugyanezen a napon, november 18-án azok is jól járnak, ha az őszi hétvége Hajdúszoboszlón a cél, akik vérbeli kulturális turisták: számukra különleges élményt nyújt majd a reformkori hagyományőrző nap. A napot egyébként Gönczy Pál emlékének szentelik, aki városunk jelentős reformer pedagógusa volt.

 

Őszi hétvége Hajdúszoboszlón - vissza a reformkorba!

Őszi hétvége Hajdúszoboszlón - vissza a reformkorba! Fotó: wikipedia.hu

 

A program délután 15.00 órától kezdődik – így akár még az is beleférhet, hogy ha nem fáradtál el nagyon a vörösnyakú ludak megfigyelésében, ezen a programon is részt vegyél. 🙂  Az emléknap egy kiállítással és egy ismeretterjesztő előadással kezdődik, amely a reformkor oktatási rendszeréről, módszereiről szól majd.

 

17.00 órától hagyományos reformkori ételeket kóstolhatsz – erről a Hajdúszoboszló Jövőjéért Egyesület gondoskodik. Kiemelt szerepe lesz a kóstolón a Jókai bablevesnek, így ha szereted ezt az ételt, ne hagyd ki ezt a programot.

 

Ezután pedig kezdődik a vigadalom: a Reformkori Tánchagyományőrző Társulat megidéz egy hamisítatlan reformkori bált néhány tánc erejéig. Aztán pedig Felső-Tiszavidéki táncház indul, ahol a Debreceni Népi Együttes mutatja be a verbunkot és a csárdást (lehet utánuk és velük csinálni!). Kísér: a Bürkös Zenekar.

 

Őszi hétvége Hajdúszoboszlón – mit csinálj vasárnap?

 

Pihenj! Lassulj le. Romatikázz a pároddal. Pihenj a családoddal. Egyszerűen csak érezd jól Magad!

 

Merülj el a fürdő habjaiban, vagy csak sétálj egy jóízűt a gyönyörű Szent István parkban és a Mátyás király sétányon. Csak élvezd, hogy van időd Magadra, a párodra, a családodra.

 

Mi pedig ehhez nyújtjuk a hátteret. Bármelyik Ilona apartmanba is foglalsz szállást, a kényelem és a teljes felszereltség vár. Az Ilona apartman I.-ben gyógyüdülésre érkező kedves vendégeinket félpanziós ellátással is várjuk.

 

Csinálj egy spontán relaxálós hétvégét! Itt le is foglalhatod hozzá a kényelmes szállást is. ››› 

 

Fotó Gönczy Pál mellszobráról: wikipedia.hu 

MentésMentésMentésMentés

Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás űrlap Össz

Legfrisseb híreink

Hajdúszoboszló Aquapark árak 2024
Elolvasom
Közzétéve: 2024.márc.28
Hajdúszoboszló gyógyfürdő kezelések - egészség és pihenés
Elolvasom
Közzétéve: 2024.márc.28
Nyugdíjasbarát apartman kényeztető csomagajánlatban!
Elolvasom
Közzétéve: 2024.febr.01
Szeretnél értesítést kapni
hasonló cikkekről?
Iratkozzon fel, hogy ne maradjon le újdonságainkról.
Feliratkozás egyszerű

További híreink

Megnézem az összeset!
Megnézem az összeset!
Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás
Ilona Apartman I.
Ilona Apartman II.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig napra kész tájékoztatást kapj aktuális ajánlatainkról és híreinkről.
Feliratkozás Footer
© 2024 Ilona Apartman. Minden jog fenntartva
AdatkezelésÁSZFImpresszumHázirendKisfaludy pályázat
crosschevron-down