Egyéb, Hajdúszoboszló, Hajdúszoboszló apartman

Ősz Hajdúszoboszlón – miért gyere ide novemberben?

Ősz Hajdúszoboszlón -gyönyörű, színes, változatos... és lelassulós

Az ősz Hajdúszoboszlón sem olyan unalmas, mint elsőre hinnéd. A jő idő már múlóban van (bár novemberhez képest eddig szokatlanul enyhe és napos volt), így a városi programok száma is erősen megcsappant. Ennek ellenére bőven van itt mit csinálni – ha kifejezetten pihenni, egy kicsit „mást csinálni” érkeznél a városunkba.

 

 

Ősz Hajdúszoboszlón – mert azért ennek is van egy hangulata

 

Tudom, Hajdúszoboszló nem arról híres, hogy mindig történik itt valami. Nem olyan, mint Budapest, ahol számtalan különböző program vár a hét minden napján – akármilyen ízlésed is legyen.

 

Ha azonban már eleged van a nyüzsiből, és pont egy kis lelassulásra, pihenésre vágynál, akkor számos lehetőség kínálkozik a városban és környékén. (Sokról már írtam is korábban.)

 

Erre mi sem teremt jobb alkalmat, mint a régiek szokása. Ahogyan azt már a múlt héten is írtam, Szent Márton napja volt az utolsó nagyobb ünnep karácsony előtt. A betakarítás vége, az újbor ünnepe volt ez – és volt is miből ünnepelni, hiszen minden termés a kamrában, pincében állt már, és az állatok is jól meghíztak.

 

Régen azonban még ismerték a mértéket. Ezért volt szokás, hogy minden nagyobb ünnep előtt-után böjtöt is tartottak. Szent Márton napja után kezdődött a karácsonyt megelőző 40 napos böjt. (Nem véletlenül kerül Szenteste sok családban még ma is hal az asztalra, mert ez a tipikusan böjti és böjthagyó ételt hagyományosan ekkor fogyasztották.)

 

Ősz Hajdúszoboszlón -gyönyörű, színes, változatos... és lelassulós

Ősz Hajdúszoboszlón -gyönyörű, színes, változatos… és lelassulós. Kép: pixabay.com

 

A karácsonyt megelőző böjtnek egyébként is fontos szerepe volt az ünnepi készülődésben. A test és a lélek megtisztulását segítette elő, hogy Jézus születésének ünnepére mindenki tisztán és lélekben megújulva mehessen a templomba.

 

A böjt persze nemcsak a megtisztulást, hanem a befelé fordulást is elősegítette. Az advent a lelki megtisztulásnak, ugyanakkor a lelki töltekezésnek is az időszaka volt. (Vesd most ezt össze a mai rohangászós, stresszes időszakkal, ami a karácsonyt megelőzi.) Ehhez kellett a lelassulás. Ezzel az emberek követték a természet rendjét is, hiszen a nagyobb mezőgazdasági munkáknak már vége volt,

 

„Őszbe csavarodott a természet feje, dérré vált a harmat, hull a fák levele”.

(Arany János: Toldi estéje, Első ének)

 

Ha egy ilyen lelassulós őszi pihenőre vágysz, akkor viszont Hajdúszoboszló nagyon is a Te városod!

 

Ősz Hajdúszoboszlón – csak a lebegés

 

Az ősz Hajdúszoboszlón nem múlhat el fürdőzés nélkül. Még akkor sem, ha lelassulni szeretnél. Sőt!

 

A fedett fürdő, az Aqua Palace termálvize a maga 34-36 fokos hőmérsékletével kiváló lehetőség az ellazulásra. Szinte érzed, ahogyan a melegvíz  kimossa Belőled a stresszt, ahogyan lebegsz a folyadékban.

 

Persze ez nem zárja ki azt sem, hogy egy kis nyugi után valami virgoncabb mozgást végezz, és például csúszdázz vagy ússz egy jóízűt. A fedett fürdőben erre is van lehetőséged.

 

Ha pedig gyógyulni vágysz, akkor a gyógyfürdő is a rendelkezésedre áll – minden medencéjével, ivókúráival és gyógykezeléseivel.

 

Gyógykezelés Hajdúszoboszlón - gyógytorna receptre

Gyógykezelés Hajdúszoboszlón – gyógytorna receptre; fotó: hungarospa.hu

 

Ősz Hajdúszoboszlón – nézelődj!

 

A csendes szemlélődésre is számtalan lehetőség van a városunkban. Kezdjük, mondjuk, a város látnivalóival, mert akad belőlük éppen elég! Olyan sok, hogy erről korábban három cikket is írtam, itt el is olvashatod őket. ›››

 

Mindez azért nagyszerű, mert ezek olyan látnivalók, amelyek mindig itt lesznek. Nincsenek jó időhöz kötve, bármikor megnézheted őket. Ráadásul ha szeretsz „kulturális turista” lenni, akkor a tudásvágyad is messzemenőkig kielégítik ezek a programok, hiszen a város múltjáról, építészetéről, népi hagyományairól sokat tanulhatsz.

 

Na, és persze közel esik Debrecen is, ahová vonattal kényelmesen és gyorsan el is juthatsz. Ott pedig programokban nem lesz hiány.

 

És még mindig van nézelődni való, hiszen a természet szépségeiben is gyönyörködhetsz, nemcsak a kulturális és történelmi emlékekében. A városon belül a Szent István parkban tehetsz egészséges sétákat (az Ilona apartman I. közelében), de szép a Sáska horgásztó környéke is. (Igaz, már jobb, ha előre telefonálsz, hogy tudsz-e még horgászni, mert novemberig szól általában a horgászszezon.)

 

Ősz Hajdúszoboszlón – az Ilona apartmanban

 

Lelassulnál? Ehhez az Ilona apartmanban mindent megkapsz, amit csak el tudsz képzelni!

 

Gyógyfürdő - szemben az Ilona Apartman I.

Ilona Apartman I.

 

  • Kényelmet – a kétszemélyes, 40 négyzetméteres apartmanjainkban, vagy a 80 négyzetméteres családi lakosztályaink
  • Teljes felszereltséget – minden van, ami ebben az összeállításban talán még otthon sincs.
  • Pihenést – éjszaka is. Gyógymatraccal felszerelt minden ágyunk, hogy még pihentetőbb legyen az alvás.
  • Nyugalmat – semmi sincs, ami siettessen. Ezért még kifejezetten jó is lehet, hogy ritkábbak a rendezvények a városban. 🙂
  • Finom ételeket – a városban több nagyszerű étterem is van, de akár Te is főzhetsz, ha szeretnéd megidézni az otthoni ízek Gyógyüdülésre érkező kedves vendégeink pedig a szomszédos Halász étteremben élvezhetik a félpanziós ellátásunkat.

 

Foglald le most a lazulós, lelassulós pihenésedhez a szállást! ››› 

 

Fotók: pixabay.com/Jennifer1107 , hungarospa.hu és saját

MentésMentés

További cikkek