info@ilonaapartman-hajduszoboszlo.hu
/
+36 (30) 398 5356
Szállást foglalok!
« Összes bejegyzés

Libalakoma Hajdúszoboszlón – amikor már érezzük, hogy jön az advent

Márton-napi libalakoma Hajdúszoboszlón - három napos buli. Miért hagynád ki?
Közzétette
Ilona Apartman
Megjelenés dátuma
2017.nov.03

Libalakoma Hajdúszoboszlón – ez eddig nem jelent nagy újdonságot, hiszen Szent Márton napját sokfelé ludas fogásokkal ünneplik szerte az országban. Na, de három napig egyfolytában? Ilyen csak Hajdúszoboszlón van!

 

 

Libalakoma Hajdúszoboszlón – miért olyan nagy buli ez?

 

Először is azért, mert Márton napja november 11–én van, a libalakoma Hajdúszoboszlón azonban három napos heje-huja vigalom. Tudod, szeretjük megadni a módját. 🙂

 

Másrészt meg azért, mert bár a Márton-nap hagyományosan nem a karácsonyi ünnepkör része, mégis ez az a nap, amikor már érezzük, hogy ráfordultunk az adventi időszakra. A Márton-napi libalakoma ugyanis a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap – és ezzel az utolsó jó alkalom is arra, hogy egy igazán jót egyen az ember.

 

Libalakoma Hajdúszoboszlón - ilyen finomságot is ehetsz, ha eljössz.

Libalakoma Hajdúszoboszlón - ilyen finomságot is ehetsz, ha eljössz.

 

Libalakoma Hajdúszoboszlón – na, hogy is van ez?

 

A Márton-napi népszokások eredetileg Szent Márton hősies és keresztyéni viselkedésének állítottak emléket. Azonban november elejére-közepére, Márton napjára véget értek a betakarítási munkák is. A nyár és az ősz minden termése a tárolókban, magtárakban, a malmokban vagy a pincékben várták, hogy segítsenek a megtermelőiknek átvészelni a telet. Már csak az állatok várták „lábon” a karácsonyt.

 

Novemberre a tömött libát már le lehetett vágni, ezért az időpontok szerencsés egybe esése miatt a liba lett a Márton-nap hagyományos étele. Na, és ha már liba, mellé jól csúszik az újbor is: novemberre általában már kiforrt az újbor is, a lakomán ittak először az abban az évben szüretelt szőlőből készített borból is.

 

Szent Márton napján sok helyen (főként német nemzetiségi területeken) fáklyás felvonulásokat is szoktak tartani – ezzel is megelőlegezve a karácsony gyertyafényes meghittségét. És persze jelezve, hogy jön a tél, hamarabb érkezik a sötétség is.

 

Libalakoma Hajdúszoboszlón – na, ezért érdemes nálunk libát enni!

 

A Márton-napi Libalakoma Hajdúszoboszlón egy olyan rendezvény, amiért érdemes egy hosszú hétvégét a városunkban töltened. És ennek nemcsak a liba az oka.

 

Márton-napi libalakoma Hajdúszoboszlón - három napos buli. Miért hagynád ki?

Márton-napi libalakoma Hajdúszoboszlón - három napos buli. Miért hagynád ki? - fotó: hajduszoboszlo.hu

 

November 10-én, pénteken már délután 15 órakor elkezdődik az ünnep, mégpedig a libaétkek és az újbor megszentelésével. Aztán felelevenítjük a libator hagyományát Márton-napkor: kicsit alaposabban ismerkedhetünk meg azzal, hogyan kapcsolódik a liba Mártonhoz, miért ez Márton madara a néphit szerint.

 

Ezután pedig egyértelműen beindul a buli: lesz itt Country Linedance Club műsor, a Bihari Banda Márton-napi vigadalmat rendez a színpadon és környékén, majd a CHARGE ad élő koncertet, ahol Charlie és Sting dalokra szórakozhatunk. Este 20 órától a Fever Dance Team swing party-t ad, fél 9-től Szűcs Judith ad koncertet, este tíztől pedig adunk a gasztronómiának: a sátoros libabálon a Moon Factory gondoskodik a jó hangulatról.

 

Másnap, szombaton, november 11-én déltől kezdünk – hiszen a libatorra éhes vendégek így jó ebédet kaphatnak. A jó ebédhez a Thököly zenekar szolgáltatja a nótát. Aztán lesz itt táncház – korhatártalanul, libareceptek, interaktív illuzionista műsor, és díjakért folyó libaterelési verseny. A délutáni népdalműsor és animációs gyermekprogram után néhány ismeretterjesztő gondolat hangzik el Mártonról, a libáról és az újborról, amit a Bihari Banda zenés-táncos dramatikus játéka követ.

 

Este fél 7-től aztán beindulunk: élő koncertet ad funky és soul zenével a Panama Company, tombolát sorsolunk, fellép aznapi sztárvendégünk, Delhusa Gjon, utána pedig a Prémvadászok zenekar, az estét pedig DJ Scaty Retro Party-ja zárja.

 

Vasárnapra is maradnak ám programok! November 12-én ismét délben kezdünk, és újra a Thököly zenekartól szól jó ebédhez a nóta. Ezt egy kis borászati ismeretterjesztő program követi, majd a Margitai Borisszák lépnek fel. Egy showtánc bemutató után a Jazz Five következik, akik mai slágereket adnak elő jazz stílusban. Ezt követi az O’Neills élő koncertje, és a közönségszavazás eredményhirdetése, amelyen a libalakoma legjobb ételeit hirdetik ki. Végül a háromnapos rendezvényt a Full Rock Band koncertje zárja.

 

Vagyis minden adott ahhoz, hogy három napig finomakat egyél, jókat igyál, jól szórakozzál, és még a fölös dekáidat is leugrálhatod. A pihenésedről pedig mi gondoskodunk...

 

Libalakoma Hajdúszoboszlón – nem lenne az igazi, ha nem pihenhetnél nyugodtan

 

És hogy a libalakoma Hajdúszoboszlón igazán emlékezetes maradjon, mi is hozzátesszük a magunkét: a kényelmes pihenés lehetőségét. Ha ugyanis nálunk, az Ilona apartmanban szállsz meg, biztos lehetsz benne, hogy a pihenésed háborítatlan lesz – ezért másnap újult erővel tudod Magad a buliba vetni!

 

Az Ilona apartman I.-be várjuk kedves vendégeinket, ha családdal, babával, vagy gyógyüdüléssel megtoldva szeretnék kiélvezni ezt a három napot.

 

Hogy mit kaphatsz itt?

 

  • kényelmes szállást – a családi apartmanok 80 négyzetméteresek, a többi 40
  • teljes felszereltséget – minden van itt, amire csak szükséged lehet
  • 100% garancia mindenre, amit megbeszéltünk
  • szíves és kedves vendéglátást
  • félpanziós ellátást (az Ilona apartman I.-ben, ha gyógyüdülésre is érkezel)
  • mindezt pár lépésre a fesztiváltól

 

Tetszik? Akkor ne fogd vissza Magad, foglald le a helyed most! ›››

 

Érdekes volt? Oszd meg kérlek!

 

fotó:hajduszoboszlo.hu

Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás űrlap Össz

Legfrisseb híreink

Hajdúszoboszló gyógyfürdő kezelések - egészség és pihenés
Elolvasom
Közzétéve: 2024.márc.28
Nyugdíjasbarát apartman kényeztető csomagajánlatban!
Elolvasom
Közzétéve: 2024.febr.01
A tavasz Hajdúszoboszlón kultúrával és művészettel köszön be
Elolvasom
Közzétéve: 2024.jan.19
Szeretnél értesítést kapni
hasonló cikkekről?
Iratkozzon fel, hogy ne maradjon le újdonságainkról.
Feliratkozás egyszerű

További híreink

Megnézem az összeset!
Megnézem az összeset!
Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás
Ilona Apartman I.
Ilona Apartman II.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig napra kész tájékoztatást kapj aktuális ajánlatainkról és híreinkről.
Feliratkozás Footer
© 2024 Ilona Apartman. Minden jog fenntartva
AdatkezelésÁSZFImpresszumHázirendKisfaludy pályázat
crosschevron-down