Hajdúszoboszló

Libalakoma Hajdúszoboszlón – amikor már érezzük, hogy jön az advent

Márton-napi libalakoma Hajdúszoboszlón - három napos buli. Miért hagynád ki?

Libalakoma Hajdúszoboszlón – ez eddig nem jelent nagy újdonságot, hiszen Szent Márton napját sokfelé ludas fogásokkal ünneplik szerte az országban. Na, de három napig egyfolytában? Ilyen csak Hajdúszoboszlón van!

 

 

Libalakoma Hajdúszoboszlón – miért olyan nagy buli ez?

 

Először is azért, mert Márton napja november 11–én van, a libalakoma Hajdúszoboszlón azonban három napos heje-huja vigalom. Tudod, szeretjük megadni a módját. 🙂

 

Másrészt meg azért, mert bár a Márton-nap hagyományosan nem a karácsonyi ünnepkör része, mégis ez az a nap, amikor már érezzük, hogy ráfordultunk az adventi időszakra. A Márton-napi libalakoma ugyanis a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap – és ezzel az utolsó jó alkalom is arra, hogy egy igazán jót egyen az ember.

 

Libalakoma Hajdúszoboszlón - ilyen finomságot is ehetsz, ha eljössz.

Libalakoma Hajdúszoboszlón – ilyen finomságot is ehetsz, ha eljössz.

 

Libalakoma Hajdúszoboszlón – na, hogy is van ez?

 

A Márton-napi népszokások eredetileg Szent Márton hősies és keresztyéni viselkedésének állítottak emléket. Azonban november elejére-közepére, Márton napjára véget értek a betakarítási munkák is. A nyár és az ősz minden termése a tárolókban, magtárakban, a malmokban vagy a pincékben várták, hogy segítsenek a megtermelőiknek átvészelni a telet. Már csak az állatok várták „lábon” a karácsonyt.

 

Novemberre a tömött libát már le lehetett vágni, ezért az időpontok szerencsés egybe esése miatt a liba lett a Márton-nap hagyományos étele. Na, és ha már liba, mellé jól csúszik az újbor is: novemberre általában már kiforrt az újbor is, a lakomán ittak először az abban az évben szüretelt szőlőből készített borból is.

 

Szent Márton napján sok helyen (főként német nemzetiségi területeken) fáklyás felvonulásokat is szoktak tartani – ezzel is megelőlegezve a karácsony gyertyafényes meghittségét. És persze jelezve, hogy jön a tél, hamarabb érkezik a sötétség is.

 

Libalakoma Hajdúszoboszlón – na, ezért érdemes nálunk libát enni!

 

A Márton-napi Libalakoma Hajdúszoboszlón egy olyan rendezvény, amiért érdemes egy hosszú hétvégét a városunkban töltened. És ennek nemcsak a liba az oka.

 

Márton-napi libalakoma Hajdúszoboszlón - három napos buli. Miért hagynád ki?

Márton-napi libalakoma Hajdúszoboszlón – három napos buli. Miért hagynád ki? – fotó: hajduszoboszlo.hu

 

November 10-én, pénteken már délután 15 órakor elkezdődik az ünnep, mégpedig a libaétkek és az újbor megszentelésével. Aztán felelevenítjük a libator hagyományát Márton-napkor: kicsit alaposabban ismerkedhetünk meg azzal, hogyan kapcsolódik a liba Mártonhoz, miért ez Márton madara a néphit szerint.

 

Ezután pedig egyértelműen beindul a buli: lesz itt Country Linedance Club műsor, a Bihari Banda Márton-napi vigadalmat rendez a színpadon és környékén, majd a CHARGE ad élő koncertet, ahol Charlie és Sting dalokra szórakozhatunk. Este 20 órától a Fever Dance Team swing party-t ad, fél 9-től Szűcs Judith ad koncertet, este tíztől pedig adunk a gasztronómiának: a sátoros libabálon a Moon Factory gondoskodik a jó hangulatról.

 

Másnap, szombaton, november 11-én déltől kezdünk – hiszen a libatorra éhes vendégek így jó ebédet kaphatnak. A jó ebédhez a Thököly zenekar szolgáltatja a nótát. Aztán lesz itt táncház – korhatártalanul, libareceptek, interaktív illuzionista műsor, és díjakért folyó libaterelési verseny. A délutáni népdalműsor és animációs gyermekprogram után néhány ismeretterjesztő gondolat hangzik el Mártonról, a libáról és az újborról, amit a Bihari Banda zenés-táncos dramatikus játéka követ.

 

Este fél 7-től aztán beindulunk: élő koncertet ad funky és soul zenével a Panama Company, tombolát sorsolunk, fellép aznapi sztárvendégünk, Delhusa Gjon, utána pedig a Prémvadászok zenekar, az estét pedig DJ Scaty Retro Party-ja zárja.

 

Vasárnapra is maradnak ám programok! November 12-én ismét délben kezdünk, és újra a Thököly zenekartól szól jó ebédhez a nóta. Ezt egy kis borászati ismeretterjesztő program követi, majd a Margitai Borisszák lépnek fel. Egy showtánc bemutató után a Jazz Five következik, akik mai slágereket adnak elő jazz stílusban. Ezt követi az O’Neills élő koncertje, és a közönségszavazás eredményhirdetése, amelyen a libalakoma legjobb ételeit hirdetik ki. Végül a háromnapos rendezvényt a Full Rock Band koncertje zárja.

 

Vagyis minden adott ahhoz, hogy három napig finomakat egyél, jókat igyál, jól szórakozzál, és még a fölös dekáidat is leugrálhatod. A pihenésedről pedig mi gondoskodunk…

 

Libalakoma Hajdúszoboszlón – nem lenne az igazi, ha nem pihenhetnél nyugodtan

 

És hogy a libalakoma Hajdúszoboszlón igazán emlékezetes maradjon, mi is hozzátesszük a magunkét: a kényelmes pihenés lehetőségét. Ha ugyanis nálunk, az Ilona apartmanban szállsz meg, biztos lehetsz benne, hogy a pihenésed háborítatlan lesz – ezért másnap újult erővel tudod Magad a buliba vetni!

 

Az Ilona apartman I.-be várjuk kedves vendégeinket, ha családdal, babával, vagy gyógyüdüléssel megtoldva szeretnék kiélvezni ezt a három napot.

 

Hogy mit kaphatsz itt?

 

  • kényelmes szállást – a családi apartmanok 80 négyzetméteresek, a többi 40
  • teljes felszereltséget – minden van itt, amire csak szükséged lehet
  • 100% garancia mindenre, amit megbeszéltünk
  • szíves és kedves vendéglátást
  • félpanziós ellátást (az Ilona apartman I.-ben, ha gyógyüdülésre is érkezel)
  • mindezt pár lépésre a fesztiváltól

 

Tetszik? Akkor ne fogd vissza Magad, foglald le a helyed most! ›››

 

Érdekes volt? Oszd meg kérlek!

 

fotó:hajduszoboszlo.hu

További cikkek