Hajdúszoboszló

Te tudtad…? – Hajdúszoboszló, ahogyan még sohasem láttad

Bocskai István lovasszobra

Hajdúszoboszló – ha ezt hallod, mi jut eszedbe? Mármint a fürdőn kívül… Ha nem sok, arról ne Te tehetsz. 1925 óta másról sem szól a város élete, mint a fürdőről. Pedig a település jóval több, mint egy fürdőváros. Egy pár sorral lejjebb be is bizonyítom, hogy mindegy, hogy fürdőzős nyaralásra vágysz, buliturista vagy, vagy éppen kultúrát-történelmet kedvelő látogató, esetleg aktív pihenést keresel itt – mindenképpen Hajdúszoboszló a Te városod!

 

 

Hajdúszoboszló – és amit még nem tudsz róla

 

Hajdúszoboszló egy kis vidéki város – pezsgő élettel. A pezsgő életet pedig nem a turisták hozzák, hanem mi csináljuk. Többek között nekik is.

 

És ez már meglehetősen régóta így van. Nem 1925-ben, a gyógyvíz feltörésével kezdődött

 

Időutazás – Hajdúszoboszló és a történelem

 

Tudtad, hogy Hajdúszoboszló egyike Magyarország legrégebbi településeinek?

Első írásos említése 1075-ből való Szoboszlóvásár néven I. Géza adománylevelében, amelyben az akkor újonnan alapított garamszentbenedeki apátságnak ígérte a város királyi vámjának felét.

 

Tudtad, hogy Bocskai miatt lett a város hajdú?

 

Bocskai István volt az, aki Hajdúszoboszló nevét a mai formájában adta – hiszen ő telepítette be a városba 1606-ban a hajdúkat. Ehhez képest csak jó kétszáz évvel később terjedt el általánosan a városnév „Hajdúszoboszló” írásmódja. Csak a jó ég tudja, hogy miért.

 

 

Tudtad, hogy Hajdúszoboszló a „talpra állás” városa?

 

1660-ban ugyanis a budai pasa hadjáratában, a Szejdi-dúlás alkalmával porig rombolta a várost. Innen szép a győzelem: alig néhány év múlva a település már újra vásárváros volt.

 

Tudtad, hogy Hajdúszoboszló a „vadkelet” városa volt?

 

Ha megnézel egy igazi, piff-puff stílusú westernfilmet, akkor lehet róla némi fogalmad, hogy milyen lehetett a közbiztonság a XIX. század közepén a városban. A betyárok nem igazán voltak mintapolgárok. Nem volt véletlen, hogy csendbiztosokat és „perzekutorokat” vezényeltek a városba – ezért már 1868-ban azt írták, hogy „Hajdúszoboszló nem jó hely a gazembereknek”. Teljes siker. 🙂

 

Tudtad, hogy Hajdúszoboszló „csak” 1925 óta fürdőváros?

 

Lehet, hogy a gyógyvíz mindig is a város alatt volt, de csak 1925-ben sikerült két geológusnak, dr. Bőhm Ferencnek és dr. Pávai-Vajna Ferencnek egy kutatófúrás során 1091 m mélységből termálvizet „fakasztania”. Igaz, ők kevésbé élték meg sikerként a dolgot, mert eredetileg olajat vagy gázt kerestek.

Pávai-Vajna Ferenc

Pávai-Vajna Ferenc mellszobra Hajdúszoboszlón a fürdő előtti parkban

Időutazás helyben – Hajdúszoboszló és a történelem emlékei ma

 

A történelem persze ott hagyta a nyomát a városon. Rengeteg a látnivaló a 900 éves emlékműtől kezdve a városi erődfal maradványáig. Erről korábban már írtam egy blogbejegyzést, itt meg is találod.›››

 

Időutazás másképp – Hajdúszoboszló és a kultúra

 

Azt állítottam, hogy itt az is talál magának látnivalót, aki elsősorban kulturális turistaként érkezik ide. Főként néprajzi látnivalókkal van „jól ellátva” a város, de akár a modern művészetek iránt érdeklődők is találhatnak itt maguknak csemegét. Erről is írtam már, itt elolvashatod. ›››

 

Ez is egy időutazás – csak másképp. Nem a történelmi események mentén haladsz, hanem az életmód-, az életstílus változása mentén.

 

(Hiper)aktívak, örökmozgók, figyelem! – Hajdúszoboszló és a sport

 

A város “akkor sem hagy cserben”, ha a nyaralásodat aktívan, sportosan képzeled el. Az aktív (családi) nyaralásról is írtam már néhány cikket, amelyeket itt és itt tudsz újra elolvasni.

 

És persze akkor is aktív és sportos lehet a nyarad, ha a fürdőbe látogatsz el, hiszen a fürdőkomplexumban sem csak a napozóágyakat találod. 🙂

 

A legkézenfekvőbb szórakozás – Hajdúszoboszló és a fürdő

 

Na, ez az, amit már szinte minden oldalról körbe jártunk itt a blogon. A fürdőkomplexum minden részéről itt írtam. ››› Ha igazi strandélményre vágysz, akkor itt a helyed!

 

Hajdúszoboszló, a nyüzsgés városa – rendezvények a városban

 

Erről azért nehéz úgy általánosságban írni, mert mindig van valami. Mióta megnyitott a strand (arra is volt egy strandnyitó esemény ám!), már volt itt repülőnap, gyereknap, grill- és sörfesztivál, sőt még Nap ünnep is.

 

Érdemes figyelni a blogot, mert minden nagyobb eseményről beszámolok, így jó előre tudsz tervezni.

 

És ha már tervezés…

 

Hajdúszoboszló egy buli hely – szuper szállással

Program tehát akad bőven, és mindegy, hogyan érkezel, babával, kisebb-nagyobb gyerekkel, csak a pároddal, vagy inkább gyógyüdülésre idősebbként, akkor is megtalálod nálunk a Neked való szállást!

 

Próbáld ki, milyen a vendégünknek lenni! Állítjuk, hogy szuper. És hogy nem a levegőbe beszélünk, arra még 100% garanciát is vállalunk!

 

Érdekes volt? Oszd meg kérlek!

 

fotó: saját

További cikkek