info@ilonaapartman-hajduszoboszlo.hu
/
+36 (30) 398 5356
Szállást foglalok!
« Összes bejegyzés

Te tudtad...? – Hajdúszoboszló, ahogyan még sohasem láttad

Bocskai István lovasszobra
Közzétette
Ilona Apartman
Megjelenés dátuma
2017.júl.15

Hajdúszoboszló – ha ezt hallod, mi jut eszedbe? Mármint a fürdőn kívül... Ha nem sok, arról ne Te tehetsz. 1925 óta másról sem szól a város élete, mint a fürdőről. Pedig a település jóval több, mint egy fürdőváros. Egy pár sorral lejjebb be is bizonyítom, hogy mindegy, hogy fürdőzős nyaralásra vágysz, buliturista vagy, vagy éppen kultúrát-történelmet kedvelő látogató, esetleg aktív pihenést keresel itt – mindenképpen Hajdúszoboszló a Te városod!

 

 

Hajdúszoboszló – és amit még nem tudsz róla

 

Hajdúszoboszló egy kis vidéki város – pezsgő élettel. A pezsgő életet pedig nem a turisták hozzák, hanem mi csináljuk. Többek között nekik is.

 

És ez már meglehetősen régóta így van. Nem 1925-ben, a gyógyvíz feltörésével kezdődött...

 

Időutazás – Hajdúszoboszló és a történelem

 

Tudtad, hogy Hajdúszoboszló egyike Magyarország legrégebbi településeinek?

Első írásos említése 1075-ből való Szoboszlóvásár néven I. Géza adománylevelében, amelyben az akkor újonnan alapított garamszentbenedeki apátságnak ígérte a város királyi vámjának felét.

 

Tudtad, hogy Bocskai miatt lett a város hajdú?

 

Bocskai István volt az, aki Hajdúszoboszló nevét a mai formájában adta – hiszen ő telepítette be a városba 1606-ban a hajdúkat. Ehhez képest csak jó kétszáz évvel később terjedt el általánosan a városnév „Hajdúszoboszló” írásmódja. Csak a jó ég tudja, hogy miért.

 

 

Tudtad, hogy Hajdúszoboszló a „talpra állás” városa?

 

1660-ban ugyanis a budai pasa hadjáratában, a Szejdi-dúlás alkalmával porig rombolta a várost. Innen szép a győzelem: alig néhány év múlva a település már újra vásárváros volt.

 

Tudtad, hogy Hajdúszoboszló a „vadkelet” városa volt?

 

Ha megnézel egy igazi, piff-puff stílusú westernfilmet, akkor lehet róla némi fogalmad, hogy milyen lehetett a közbiztonság a XIX. század közepén a városban. A betyárok nem igazán voltak mintapolgárok. Nem volt véletlen, hogy csendbiztosokat és „perzekutorokat” vezényeltek a városba – ezért már 1868-ban azt írták, hogy „Hajdúszoboszló nem jó hely a gazembereknek”. Teljes siker. 🙂

 

Tudtad, hogy Hajdúszoboszló „csak” 1925 óta fürdőváros?

 

Lehet, hogy a gyógyvíz mindig is a város alatt volt, de csak 1925-ben sikerült két geológusnak, dr. Bőhm Ferencnek és dr. Pávai-Vajna Ferencnek egy kutatófúrás során 1091 m mélységből termálvizet „fakasztania”. Igaz, ők kevésbé élték meg sikerként a dolgot, mert eredetileg olajat vagy gázt kerestek.

Pávai-Vajna Ferenc

Pávai-Vajna Ferenc mellszobra Hajdúszoboszlón a fürdő előtti parkban

Időutazás helyben – Hajdúszoboszló és a történelem emlékei ma

 

A történelem persze ott hagyta a nyomát a városon. Rengeteg a látnivaló a 900 éves emlékműtől kezdve a városi erődfal maradványáig. Erről korábban már írtam egy blogbejegyzést, itt meg is találod.›››

 

Időutazás másképp – Hajdúszoboszló és a kultúra

 

Azt állítottam, hogy itt az is talál magának látnivalót, aki elsősorban kulturális turistaként érkezik ide. Főként néprajzi látnivalókkal van „jól ellátva” a város, de akár a modern művészetek iránt érdeklődők is találhatnak itt maguknak csemegét. Erről is írtam már, itt elolvashatod. ›››

 

Ez is egy időutazás – csak másképp. Nem a történelmi események mentén haladsz, hanem az életmód-, az életstílus változása mentén.

 

(Hiper)aktívak, örökmozgók, figyelem! – Hajdúszoboszló és a sport

 

A város "akkor sem hagy cserben", ha a nyaralásodat aktívan, sportosan képzeled el. Az aktív (családi) nyaralásról is írtam már néhány cikket, amelyeket itt és itt tudsz újra elolvasni.

 

És persze akkor is aktív és sportos lehet a nyarad, ha a fürdőbe látogatsz el, hiszen a fürdőkomplexumban sem csak a napozóágyakat találod. 🙂

 

A legkézenfekvőbb szórakozás – Hajdúszoboszló és a fürdő

 

Na, ez az, amit már szinte minden oldalról körbe jártunk itt a blogon. A fürdőkomplexum minden részéről itt írtam. ››› Ha igazi strandélményre vágysz, akkor itt a helyed!

 

Hajdúszoboszló, a nyüzsgés városa – rendezvények a városban

 

Erről azért nehéz úgy általánosságban írni, mert mindig van valami. Mióta megnyitott a strand (arra is volt egy strandnyitó esemény ám!), már volt itt repülőnap, gyereknap, grill- és sörfesztivál, sőt még Nap ünnep is.

 

Érdemes figyelni a blogot, mert minden nagyobb eseményről beszámolok, így jó előre tudsz tervezni.

 

És ha már tervezés...

 

Hajdúszoboszló egy buli hely – szuper szállással

Program tehát akad bőven, és mindegy, hogyan érkezel, babával, kisebb-nagyobb gyerekkel, csak a pároddal, vagy inkább gyógyüdülésre idősebbként, akkor is megtalálod nálunk a Neked való szállást!

 

Próbáld ki, milyen a vendégünknek lenni! Állítjuk, hogy szuper. És hogy nem a levegőbe beszélünk, arra még 100% garanciát is vállalunk!

 

Érdekes volt? Oszd meg kérlek!

 

fotó: saját

Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás űrlap Össz

Legfrisseb híreink

Hajdúszoboszló Aquapark árak 2024
Elolvasom
Közzétéve: 2024.márc.28
Hajdúszoboszló gyógyfürdő kezelések - egészség és pihenés
Elolvasom
Közzétéve: 2024.márc.28
Nyugdíjasbarát apartman kényeztető csomagajánlatban!
Elolvasom
Közzétéve: 2024.febr.01
Szeretnél értesítést kapni
hasonló cikkekről?
Iratkozzon fel, hogy ne maradjon le újdonságainkról.
Feliratkozás egyszerű

További híreink

Megnézem az összeset!
Megnézem az összeset!
Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás
Ilona Apartman I.
Ilona Apartman II.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig napra kész tájékoztatást kapj aktuális ajánlatainkról és híreinkről.
Feliratkozás Footer
© 2024 Ilona Apartman. Minden jog fenntartva
AdatkezelésÁSZFImpresszumHázirendKisfaludy pályázat
crosschevron-down