Egyéb

A Mátyás király sétány élménypontjai

Mátyás király sétány élménypont

Nemcsak a Szent István park, hanem a Mátyás király sétány élménypontjai is igazán felüdítőek és izgalmasak városunkban. Hajdúszoboszló megújultan és innovatív élményekkel várja, hogy Te is felfedezd!

„Patak partján” élménypontok

Idén október végére átadásra került hivatalosan a megújult hajdúszoboszlói Szent István park és Mátyás király sétány. A nagyszabású turisztikai fejlesztés keretében élménypontok kerültek kialakításra, melyekről a korábban a blogunkon részletesen írtunk.

Most szeretnénk bemutatni és a nyaranta mindig élettel teli, pezsgő és sodró lendületű Mátyás király sétány élménypontjait. A koncepció lényege itt is az adottságok figyelembevételével alakult, miszerint egy patak fut végig a sétányon, amely a Szent István parkban bukik a mélybe.

Mutatjuk: a Mátyás király sétány élménypontjai  

A patak folyásának elgondolásával alakult ki a hullámos vonalvezetés, és az így létrejött szűkülő majd szélesedő területek nyújtottak remek lehetőségeket. Bár napközben csökkentett az autóforgalom, a haladástól és a korzózástól elkülönítetten kerültek kialakításra zöldfelületek, beszélgető terek.

Itt kerültek felállításra mintegy pihenőpontként a Mátyás király sétány élménypontjai. A sétányon található összesen 9 élménypont felfedezésére invitálunk ezúttal, folytatva a korábbi blogbejegyzésünket a megújult Szent István park élményelemeiről.

Idő és tér

A Mátyás király sétány elején helyezkedik el az első élménypont, ahol egy köztéri színpad kapott helyet. A burkolatban továbbá felfedezhető egy iránytű, ami a szélességi és hosszúsági koordinátákkal színesíti az ülőhelyekkel ellátott és zöldterülettel kapcsolatos élménypontot.

Debrecen

A centrikus körszalag egyik játéka egy forgatható kockákból álló installáció, amelyen a megfelelő helyre állítva a kockákat képek állnak össze. Ezenkívül egy a testről 3D-s lenyomatot adó tábla kelti fel a játék izgalmát. A kapu tetején áll egy Debrecen felirat, amelynek árnyéka a középen látható közigazgatási térképre vetülve beazonosítja az élménypontot.

Fény és Hullám

A burkolat hullámaiba egy pulzáló futófény került beépítésre, a zöldfelületeken pedig fákat és virágokat ültettek. A létrejött félkör alakokban LED fényekkel ellátott, dizájnos padok kerültek, melyek formája a vízhez kötődik, buborékokra asszociálunk általuk.

Gyermekszínpad

Igazi lazulós, levendulaillatos pihenőpont! Fánk és kör ülőkék állnak rendelkezésre a semmittevéshez esténként hangulatos színekben pompázva. A megdöntött felület szolgál egyben színpadként és akár napozófelületként is.

Hortobágy

A Hortobágy szimbóluma, a gazdagon díszített, jellegzetesen vállra vetett cifraszűrben, kampós végű pásztorbotjára támaszkodó, bajuszos juhász áll az élménypont központjában. Két ikonikus állattal ábrázolják: a hűséges pulikutyájával és egy rackajuhhal.

Kultúra hídja

Kiváló fotózási pontként, mivel a lemezbe vágott betűk hátulról megvilágítva a földön olvasható szöveggé alakulnak. A betűhenger szövege csak mozgásban olvasható. Mellette a két híd falán Szép Ernő költő idézeteit találjuk a szeretett városáról.

Bolyongó

Ez az élménypont a felfedezés szimbóluma, amely a régió felfedezésére ösztönzi az embert. Az elem egy nádast szemléltet, az oszlopokon egy térségi állatfaj méretei ismerhetőek meg. Közepén egy domborművön pedig a térségünk rajzolódik ki.

Víz

Az élménypont a Mátyás király sétány végén szorosan összefügg a kishajó úsztató medencével a Szent István parkban. A papírhajó szobor jelképezi a kiindulópont, a fehér padok a hullámokat. Amíg elérünk a Mátyás király sétány végétől, elhajózunk a Fürdő főbejáratáig, élményeket szerzünk, ahogyan a kishajó úsztatónál.

Érdekességek a Mátyás király sétány élményéről

Az élménypontok beható megismeréséhez mindenütt egy egyedi tervezésű információs tábla készült. Akik kíváncsiak az élményelemek működésére, koncepciójára, történetére, azok itt könnyen tájékozódhatnak. Remek lehetőség közelebb kerülni városunkhoz és a térséghez egyaránt.

Érdekességként még néhány dolgot megosztanánk: a Mátyás király sétány 515 m hosszúságban 8.200 m2 felületen került megújításra, mintegy 1.500 m2 új zöldfelület jött létre. Kicsik és nagyok, helyiek és látogatók számára minden bizonnyal gazdagabb lett Hajdúszoboszló.

Nagy örömmel látunk és várunk benneteket is városunkban! Az Ilona Apartmanházunk kapuja nyitva, vegyétek fel velünk a kapcsolatot és segítünk a foglalásban! Hadd mutassuk meg, milyen élményekkel, felfrissülve és megújultan hazatérni innen.