Egyéb

Szent Márton-napi liba Hajdúszoboszlón és környékén

Szent Márton-napi liba - mi jut eszedbe róla? Nekünk a jó étel, a jó bor, a jó buli, és persze a szíves vendéglátás az Ilona apartmanban!

A Szent Márton-napi liba hagyománya az egész országban sok települést „megihlet”, és szerveznek különböző programokat a jeles nap, nomeg a libasült kóstolásának alkalmából. Az már hab a tortán, hogy mindenhol más ok miatt, de akár egy hétig is eltart, amíg mindenhol megünnepeljük ezt a szép napot. Ezért lesz ezen a hétvégén „libabuli” mindenhol a környékünkön, míg nálunk, Hajdúszoboszlón csak a jövő hét végén. Vagyis egy hétig járhatod a környéket, és mindig lesz hol libát enned… 🙂 

 

 

Szent Márton-napi liba – Debrecenben most nem pulykát kapsz!

 

Bár a Szent Márton-napi liba ezen a hétvégén nem nálunk lesz kipróbálható, a közelünkben több helyen is megízlelheted ezt a különleges pecsenyét. Így ha ezen a hétvégén látogatsz el Hajdúszoboszlóra, akkor sem maradsz liba nélkül.

 

Már november 9-én pénteken elkezdődik a Szent Márton-napi liba körüli buli Debrecenben, a Kossuth téren. Nem véletlen, hogy három napos az eszem-iszom. Kevesebb napba ugyanis nem férne bele a sok-sok finomság ízlelgetése.

 

Debrecenben ugyanis nemcsak a Szent Márton-napi liba kerül terítékre. A megszokott sült libacomb mellett lesz itt még ludaskása, libatoros káposzta, libahússal töltött káposzta, hagymás libamáj, libazúzapörkölt, sőt libakolbász is. Aki édességre vágyik, az a sokféle rétes és csörögefánk mellett ne hagyja ki a lúdlábat sem. 🙂

 

Hogy teljes legyen a lakoma, beszálltak a buliba az egri borászok is. Ha jártál már valaha az Egri Borvidéken, akkor tudhatod, hogy az nemcsak az Egri Bikavérről híres. (Bár éppen ez a többféle vörösbor házasításából származó különlegesség nagyszerűen megy nemcsak a marha- és vadételekhez, de a libahúshoz is.) Úgyhogy bizton számíthatsz most is a fehérborokra is (például Irsai Olivérre vagy az Egri leánykára), de a rozékra is (azokat is érdemes liba mellé kortyolgatni).

 

Szent Márton-napi liba - mi jut eszedbe róla? Nekünk a jó étel, a jó bor, a jó buli, és persze a szíves vendéglátás az Ilona apartmanban!

Szent Márton-napi liba – mi jut eszedbe róla? Nekünk a jó étel, a jó bor, a jó buli, és persze a szíves vendéglátás az Ilona apartmanban! – kép: programturizmus.hu – köszönet érte!

 

Szent Márton-napi liba – Hajdúböszörményben

 

Szintén a közelünkben, Hajdúböszörményben is találsz majd Szent Márton-napi liba különlegességeket. Sőt egyenesen ludasságokat!

 

Hajdúböszörményben, a Bocskai téri Művelődési Központban rendezik meg november 10-én, szombaton azt a családi napot, amely a keresztségben a Márton-napi ludasságok nevet kapta. A név pedig árulkodó. Ez a rendezvény ugyanis nem elsősorban a Szent Márton-napi liba jó étvágyú elfogyasztása körül forog, hanem konkrétan a liba körül.

 

Ezen a hagyományőrző családi napon jól szórakozhatsz, ha érdekel az utcaszínház, a népi játékok, a kézművesfoglalkozások, vagy éppen a libaterelés.

 

 Szent Márton-napi liba – vad változatban

 

Nem hiszem, hogy annak idején Szent Mártont pont ilyen libák segítették volna, ettől függetlenül a Szent Márton-napi liba jó apropó arra, hogy a Hortobágyon november 10-én szombaton megfigyeld a vadludak gyülekezését.

 

A Hortobágyi libanapon először előadást hallgathatsz meg a vadludak életéről, szokásairól, és arról, hogy hogyan is élnek a Hortobágyon. Ezek után pedig a szabad levegőn, szép tájon figyelheted meg a madarakat.

 

Szent Márton-napi liba – Hajdúszoboszlóról is megtalálod!

 

Hajdúszoboszló nagyon is jó helyen van – és ezt mindjárt be is bizonyítom.

 

Debrecen alig több, mint 20 km-re van tőlünk autóval, és még vonattal is 21 perc alatt elérhető. Hajdúböszörmény alig van messzebb, 37 km-re. Igaz, tömegközlekedéssel bő egy óra alatt érhetsz oda az átszállások miatt, de ha érdekelnek a ludasságok, akkor is nagyon megéri.

 

Legfőképpen úgy, hogy nálunk, az Ilona apartman I.-ben szállsz meg!

 

Miért állítom ezt?

 

 

Kiélveznéd ezt a Márton-napi hétvégét? Miért nem inkább két hétvégét? Mert a jövő hétvégén nálunk is lesz Márton Napi Libalakoma!

Foglald le a szállásodat már most! ›››

 

Fotó: programturizmus.hu

 

További cikkek