info@ilonaapartman-hajduszoboszlo.hu
/
+36 (30) 398 5356
Szállást foglalok!
« Összes bejegyzés

Debrecenbe kéne menni... – Debreceni programok

A debreceni programok közül kihagyhatatlan a Református Nagytemplom.
Közzétette
Ilona Apartman
Megjelenés dátuma
2017.jún.26

Hajdúszoboszlón mindig rengeteg a program és a látnivaló. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ha egy kicsit kalandvágyóbb, „menősebb” vagy, hogy csak a városban kellene eltöltened a szabadságodat. Nem vagyunk irigyek, jó szívvel ajánljuk a debreceni programok választékát is – persze úgy, hogy a „bázisotok” Hajdúszoboszlón van. 🙂 

 

 

Debreceni programok – Hajdúszoboszlóról

 

A régi gyerekdal szerint Debrecenbe el kellene menni, mert az udvar méltó díszeként vállalható pulykakakashoz csak ott lehet hozzájutni. Most azonban inkább a szórakozási lehetőségeket mutatom meg Neked, hogy a hajdúszoboszlói nyaralásotokat debreceni programok színesíthessék.

 

Debreceni programok – nézelődés a városban

 

Debrecen Magyarország egyik legrégibb települése, hiszen már a római kor előtt is lakott volt, és a honfoglalás óta egyfolytában magyarok lakják. Ilyen történelmi múlttal nincs rajta semmi csodálkozni való, hogy a debreceni programok alapját a látnivalók adják – mert nézni, azt van mit.

 

A Református Nagytemplom

 

Mi mással is kezdhetnénk a debreceni programok ajánlóját a „kálvinista Rómában”? Ez a templom a magyarországi református egyház jelképe is, hiszen a legnagyobb magyar református templom. Csak a templomon belül többféle látványosságot vehetsz szemügyre: nemcsak a klasszicista stílusban épült építményt, hanem a nevezetes Rákóczi- és Kisharangot, valamint Kossuth székét is. Ha szerencséd van, akkor a két templomi orgonát is hallhatod játék közben.

 

A debreceni programok közül kihagyhatatlan a Református Nagytemplom.

fotó: wikipedia.hu

 

A Debreceni Református Kollégium

 

A debreceni programok közül semmiképpen se hagyjátok ki ezt a történelmi helyszínt! A Debreceni Református Kollégium ugyanis nemcsak a magyar oktatástörténet kiemelkedő fontosságú helyszíne, hanem az 1848-49-es szabadságharcba is jelentős szerepet játszott. A forradalmi országgyűlésnek adott otthont, amikor a kormány ideiglenesen Debrecenbe menekült. Később, 1944-ben az Ideiglenes Nemzetgyűlés helyszínéül szolgált.

 

A Szent Anna székesegyház

 

A kálvinista Róma legszebb, barokk stílusú katolikus nagytemploma, amely a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye széktemploma is egyúttal. A székesegyházat hihetetlenül szép, díszes kovácsoltvas kapuk és kerítések, valamint a templom homlokzatán Szent Imre herceg, Szent István és a kis Jézust tartó Szűz Mária, Magyarország védőszentjének szobrai állnak.

 

A Nagyerdő

 

A debreceni programok kihagyhatatlan pontja a debreceni Nagyerdőben tett séta. A Nagyerdő azért különleges, mert gyakorlatilag a városon belül (az északi részen, az egyetemi városrésznél) található 1092 hektáron terül el. Nevét hatalmas, 100-120 éves fáiról kapta, de a fákon kívül sok különleges védett állat- és növényfaj is otthonos itt. Védelmét a Natura 2000 hálózat biztosítja.

 

A Déri Múzeum

 

A debreceni programok részeként mindig megjelenik a listán valamilyen kulturális program is. Az egyik ilyen lehetséges helyszín a Déri Múzeum, amely előtt Medgyessy Ferenc szobrászművész gyönyörű szobrai ékeskednek. A Déri Múzeum, alapítójáról, Déri Frigyes, bécsi selyemgyártóról kapta a nevét. A város egyik legnevezetesebb közgyűjteményét az ő összegyűjtött műkincsei alapozták meg.

 

A debreceni programok is sokszínűek...

 

...akárcsak a hajdúszoboszlóiak,  ezért ezt sem lehet belegyömöszölni egyetlen blogbejegyzésbe. Éppen ezért néhány nap múlva jövök a folytatással is!

 

Fotó: By PePM a(z) magyar Wikipédia-ról, CC BY-SA 3.0

 

Hasznosnak találok? Oszd meg kérlek!

Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás űrlap Össz

Legfrisseb híreink

Hajdúszoboszló Aquapark árak 2024
Elolvasom
Közzétéve: 2024.márc.28
Hajdúszoboszló gyógyfürdő kezelések - egészség és pihenés
Elolvasom
Közzétéve: 2024.márc.28
Nyugdíjasbarát apartman kényeztető csomagajánlatban!
Elolvasom
Közzétéve: 2024.febr.01
Szeretnél értesítést kapni
hasonló cikkekről?
Iratkozzon fel, hogy ne maradjon le újdonságainkról.
Feliratkozás egyszerű

További híreink

Megnézem az összeset!
Megnézem az összeset!
Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás
Ilona Apartman I.
Ilona Apartman II.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig napra kész tájékoztatást kapj aktuális ajánlatainkról és híreinkről.
Feliratkozás Footer
© 2024 Ilona Apartman. Minden jog fenntartva
AdatkezelésÁSZFImpresszumHázirendKisfaludy pályázat
crosschevron-down