Hajdúszoboszló, Hajdúszoboszló apartman

Csikósok Hajdúszoboszlón

Ezen a héten – ahogy már írtuk – minden az államalapításról szól. Nálunk is egymást érik az augusztus 20-i rendezvények, illetve a hozzákapcsolódó egyéb programok. Az ünnepek után sem áll meg azonban az élet, mert ezen a hétvégén egy különleges versenynek is otthont ad városunk, és még csikósok is körbevesznek bennünket.

 

 

Kösely-Kupa Lovasverseny és csikósbemutató

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezt már legalább 30 éve teszi, hiszen a Kösely-Kupa Lovasverseny három évtizedes múlttal rendelkezik.

Hajdúszoboszló Város Nagydíja ez a díjugrató verseny, amely évről évre egyre több versenyzőt és látogatót is vonz. Nem véletlenül. A díjugrató számokon kívül ugyanis lovasbemutatók, csikósversenyek és kirakodó vásár is van a Hajdúszoboszlói Repülőtéren.

 

 

Ismerd meg az igazi Hajdúságot!

 

Igazi hajdúsági eseményt képzelj el, ahol egyszer csak megjelennek a hortobágyi csikósok az ostoraikkal, és visszaidézik azt a múltat, amely méltán tette őket híressé.

Nem is olyan régen olvastam, micsoda hierarchia volt errefelé a pásztorok között. Mert akárhogy is nézzük, mindenki, aki állatokat őrzött, pásztor volt. A csikósok is, csak – ahogy magukról tartották – ők voltak a ranglista tetején.

Őket követték a gulyások, a juhászok, legvégül a kondások. Gondolom, mindez az állatok miatt volt így, mert egy disznópásztor kevésbé számított előkelő foglalkozásnak a lovasokhoz képest.

 

 

Amit a csikósokról még nem tudtál

 

Pedig ha visszamegyünk az időben, a csikósoknak sem volt mindig kiváltságos szerepük, sőt, a ruhájuk is olyan volt, mint bármelyik állatőrzőnek.

Csak a 19. század végén váltottak át a kék bőujjú ingre és a rojtos, szintén kék bőszárú nadrágra. Az igazi csikósok rangjukat, vagyis kiváltságos szerepüket darutollas kalappal próbálták egyértelműen a tudtunkra adni.

Lássuk be, van abban valami, amikor ezek a csikósok lóháton vágtatnak, csattogtatják-pattogtatják a karikás ostort és nagyokat csujjogatnak.

Ha ideutaztok ezen a hétvégén, és megszálltok az Ilona Apartmanban, 25-én vasárnap magatok is megszemlélhetitek.

Még a lovak felszerelése is korabeli, ami nem a hagyományőrzés miatt van, hanem a praktikusság végett. Ezt ugyanis olyan jól kitalálták az akkoriak, hogy mostanra is csak minimálisan változtattak rajta. Például azon, hogy a régi fanyereg ma már vastag filcből, bőrdíszítéssel készül. Ezt hívják nálunk csikóspriccsnek. Nem csodálom, hogy váltottak, nem lehetett túl kényelmes fanyergen lovagolni.

 

 

Páros akció az Ilona Apartmanban

 

Nálunk azonban nagyon is kényelmes szállásra lelhettek, ha nincs hol megszállnotok erre az időszakra. Az Ilona Apartman II-ben még bő egy hónapig él a Páros nyaralás csomagajánlatunk, így érdemes összekötni a kellemeset a hasznossal.

Foglalj le magatoknak egy csodaklassz hetet rendkívül kedvezményes áron, és élvezd a hajdúszoboszlói programokat, nem mellesleg a fürdőket, a strandot.

Szeretettel várunk.