info@ilonaapartman-hajduszoboszlo.hu
/
+36 (30) 398 5356
Szállást foglalok!
« Összes bejegyzés

Gyógyvíz kisokos – hányféle gyógyvíz létezik Magyarországon?

Gyógyvíz kisokos - most elárulom, miért vagyunk mi olyan jók gyógyvizekben.
Közzétette
Ilona Apartman
Megjelenés dátuma
2017.okt.10

Gyógyvíz kisokos - mert sokan kérdeztétek... Gyógyvíz az a természetes ásványvíz lehet, amelynek fizikai tulajdonságai vagy kémiai összetétele miatt bizonyítottan gyógyhatása van, és számára ezek alapján engedélyezték a gyógyvíz név használatát. Azt mindenki tudja, hogy Magyarország nagyon gazdag vízkészleten „úszik” a Kárpát-medence közepén. De mennyi az annyi? Hány és hányféle gyógyvíz létezik kis hazánkban, és melyik miért jó? Elmesélem.

 

 

Gyógyvíz kisokos – miért ülünk ennyi vízen?

 

Igazából pont azért, mert egy földrajzi medencében vagyunk. A hegyek lábánál pedig összegyűlik a víz – csak a föld alatt. Ez azonban csak a víz mennyiségét magyarázza.

 

Annak ugyanis, hogy miért van ennyi ásvány- és gyógyvíz, ezek között is nagyon sok termálvíz (azaz természetes melegvíz – 2000. január 1-én összesen 1.289 regisztrált termálvízkutat tartottak nyilván), már egy másik kérdés. És ennek köze van a tektonikus működéshez is. Bár hazánkra nem igazán jellemzőek a földrengések, nem volt ez mindig így. Az Alföld alatt ma is található egy törésvonal. És láss csodát, a hőforrások mind ennek a törésvonalnak a mentén buzognak.

 

Vagyis a törésvonal alatt mozgó láva (igazából magma) szolgáltatja a meleget a felette lévő víznek. A melegvíz pedig már könnyen kioldja a kőzetekben található különféle ásványi anyagokat. Így „készül” a gyógyvíz. (Ha a víz felfelé vezető útja során kihűl, akkor hideg ásványvízről beszélünk. Ha 30 Celsius fok felett marad a hőmérséklete még a felszínre érve is, akkor nevezzük hévíznek vagy termálvíznek.)

 

Gyógyvíz kisokos – milyen gyógyvizek vannak Magyarországon?

 

Ahogyan azt már fentebb írtam, hőfokuk szerint léteznek

 

  • hideg gyógyvizek
  • és termál-, másnéven hévizek,

 

amelyeket hőfokuk szerint különböztetünk meg egymástól. (Az a bizonyos 30 fok a választóvonal.)

 

Összetételük, gyógyhatást jelentő kémiai anyagaik alapján már jóval többféle gyógyvíz akad felénk:

 

  • egyszerű szénsavas vizek – másnéven savanyúvizek. Általában ásványvízként kerülnek forgalomba, ilyen például a Répcelaki ásványvíz is.

 

  • földes-meszes vizek – főleg kálcium-, magnézium- és hidrogén-karbonát-ionokkal vannak teli, ezért nagyon jók reumatikus betegségek kezelésére. Ilyen például a Lukács fürdő vize, de Kékkúton is ilyen fajta víz tör elő.

 

  • alkalikus vizek – most kicsit megleplek: a szódabikarbóna ionjai okozzák gyógyhatásukat. Főleg ivókúrára alkalmas, és nagyon jól lehet kezelni vele például a makacs légúti problémákat. (Most szólok: ez nem azt jelenti, hogy elég egy légcsőhurutot otthon vízben elkevert szódabikarbónával kezelni!!! Mindig menj orvoshoz, ha beteg vagy!)

 

Gyógyvíz kisokos - most elárulom, miért vagyunk mi olyan jók gyógyvizekben.

Gyógyvíz kisokos - most elárulom, miért vagyunk mi olyan jók gyógyvizekben. 🙂 - fotó: wikipedia.hu

 

  • kloridos vagy konyhasós vizek – talán még rémlik a hetedik osztályos kémiából, hogy a konyhasó nátrium- és kloridionokra esik szét vízben. Ezek az ionok okozzák például cserkeszőlői gyógyvíz gyógyító hatását is, ezt a reumások biztosan meg is tudják erősíteni.

 

  • keserűvizek – köszönjük meg a szulfátionoknak ezt a valóban különleges ízvilágot, amellyel például az Igmándi víz is büszkélkedhet. Hashajtó hatásuk közismert, hígítva azonban gyomor- és epepanaszok kezelésére is alkalmas.

 

  • vasas vizek – fürdőzni is lehet ebben a fajta vízben, ilyenkor a bőrön át felszívódva fejti ki hatását (például nőgyógyászati panaszok kezelésénél). Ha azonban vérszegénységet akarsz kezelni, akkor jobb, ha a vasas vizet inkább megiszod. Ilyen típusú gyógyvíz a Parádi víz is.

 

  • kénes vizek – hihetetlenül sokféle szulfid lehet a különféle kénes vizekben, akár csak simán kén-hidrogén formájában is. (Tudod, ez az a vegyület, ami a záptojás jellegzetes szagát is okozza. Szóval csak idd meg, ha kell, és ne nagyon szagolgasd!) A szakirodalom azt írja, hogy a kénes fürdő „meglehetősen erélyes hatású” és különösen hatásos reuma és egyes bőrbetegségek esetén. Ilyen víz van például Mezőkövesd-Zsóryfürdőn is, vagy éppen Harkányban.

 

  • radioaktív vizek – rádium- vagy radongáz-tartalmával tesz csodákat mindazokkal, akiknek fájdalmai vannak, anyagcserezavarokkal küzdenek, vagy a belső elválasztású mirigyeik működését kell normalizálni. Nemcsak fürdő- vagy ivókúrára alkalmas ez a gyógyvíz, hanem inhalálásra is. A hévízi gyógyfürdő vize is ilyen radioaktív víz.

 

  • egyszerű hévizek – bár kevés bennük az oldott szilárd hatóanyag, mégis meglepően hatásosak tudnak lenni főként reumás betegségekben. Ilyen víz a Római-fürdő vize is.

 

Gyógyvíz kisokos

Gyógyvíz kisokos - a hajdúszoboszlói gyógyvíz

  • jódos-brómos vizek – ilyen a hajdúszoboszlói gyógyvíz is. A név alapján nem nehéz kitalálni, melyek a fő hatóanyagok ebben a vízben. Csakhogy van itt egy kis trükk. A jódos-brómos vizek sosem csak jódot és brómot tartalmaznak, hanem többnyire konyhasót is. Vagyis nemcsak a jód és a bróm fejti ki áldásos hatását a vízben, hanem minden olyan gyógyhatást is nyújtani tud, amit a konyhasós vizek. Ivókúrában érdemes óvatosan bánni vele: jódtartalma miatt remekül kezelhetőek vele a pajzsmirigyproblémák, azonban még az orvos is csak kanalas mennyiségben írja fel! (Szóval az önkúrálás kizárt!) A hajdúszoboszlói gyógyvízről és csodás hatásairól már írtam korábban.

 

Gyógyvíz kisokos – amire a gyógyvízen túl még szükséged lesz egy gyógyüdülésen

 

A gyógyüdülés csodás dolog – elég, ha csak arra gondolsz, hogy gyógyulsz és felfrissülsz, no meg persze pihensz. A pihenéshez azonban nem árt egy olyan hely, ahol ezt úgy teheted meg, hogy az a gyógykúrádra rá is erősítsen – vagyis egyik rásegítsen a másik hatására, így még jobb gyógyulási eredményt tudsz majd elérni.

 

Ilyen hely van is Hajdúszoboszlón – ez az Ilona apartman I. Itt

 

 

Nézd meg a 3D-s bemutatónkat, hogy lásd, milyen is az Ilona apartman belülről! (Nem árulunk zsákbamacskát, pontosan láthatod, mit kínálunk.)

 

Foglalnál? Itt egy jó gyógykúra ajánlatunk!

 

Fotó: wikipedia.hu és saját.

MentésMentés

MentésMentés

Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás űrlap Össz

Legfrisseb híreink

Hajdúszoboszló gyógyfürdő kezelések - egészség és pihenés
Elolvasom
Közzétéve: 2024.márc.28
Nyugdíjasbarát apartman kényeztető csomagajánlatban!
Elolvasom
Közzétéve: 2024.febr.01
A tavasz Hajdúszoboszlón kultúrával és művészettel köszön be
Elolvasom
Közzétéve: 2024.jan.19
Szeretnél értesítést kapni
hasonló cikkekről?
Iratkozzon fel, hogy ne maradjon le újdonságainkról.
Feliratkozás egyszerű

További híreink

Megnézem az összeset!
Megnézem az összeset!
Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás
Ilona Apartman I.
Ilona Apartman II.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig napra kész tájékoztatást kapj aktuális ajánlatainkról és híreinkről.
Feliratkozás Footer
© 2024 Ilona Apartman. Minden jog fenntartva
AdatkezelésÁSZFImpresszumHázirendKisfaludy pályázat
crosschevron-down