info@ilonaapartman-hajduszoboszlo.hu
/
+36 (30) 398 5356
Szállást foglalok!
« Összes bejegyzés

Hortobágy - a Hortobágyi Nemzeti park

Hortobágy híd
Közzétette
Ilona Apartman
Megjelenés dátuma
2017.febr.13

Hortobágy -  a Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágy a világörökség része

A Hortobágyon keresztülutazó avatatlan látogatónak a füves puszta láttán az az első benyomása, hogy talán nincs is itt semmi. Csak ritkán látható egy-egy gémeskút, csárda vagy tanya, kisebb fa- vagy bokorcsoport. Mégis mi az, ami miatt az UNESCO Világörökség Bizottsága 1999-ben a Nemzeti Parkot felvette a Világörökségi Listára? A Hortobágy egy olyan, megművelt kultúrtáj, mely az ember és a természet harmonikus együttműködésének kiemelkedő példája. Európa legnagyobb összefüggő, természetes füves pusztája. 1967. decemberében a Pro Natura akció keretében 22 világhírű tudós memorandumban kérte a magyar kormányt, hogy a Hortobágy egyedülálló természeti és kultúrtörténeti értékeit nemzeti park formájában őrizze meg. Ennek eredményeként 40 évvel ezelőtt létrejött Magyarország első nemzeti parkja, melynek területe napjainkra már elérte a 82 ezer hektárt.

Hortobágy hallatán mindenkinek a Kilenclyukú-híd, a Hortobágyi Csárda és a Pásztormúzeum jut eszébe. Pedig ezeken kívül is számtalan látnivaló van itt.

 

 

Hortobágy - A túrisztikai központ

 

Ha megérkezünk a turisztikai központba, érdemes először a múzeumokat végigjárni.

 

 

A Hortobágyi Pásztormúzeum:

A pásztormúzeum épülete eredetileg szekérállásként funkcionált, ahol megpihentek a pusztán átutazók és a vásárokra érkezők. A kiállítás élethű bábuk, élőképek, vetítések, hanganyagok segítségével mutatja be a 19-20. század fordulóján a Hortobágyra jellemző pásztoréletet.

Körszín kézműves kiállítás és vásár: A körszín kiállítását a térségre jellemző kézművesmesterségek élőképszerű megjelenítése teszi egyedülállóvá. Itt megtekinthetők a szíjgyártó-, fazekas-, csizmadia-, kovács-, kalapos-, mézeskalács készítő-, és bognármesterek korhűen berendezett műhelyei. A Kézművesudvarban dolgozó mesterek termékei megvásárolhatók az épületben található ajándékboltban.

Hortobágyi csárda kiállítás: A Hortobágyi csárda történetét, a pusztai közlekedést és a csárda híres vendégeit bemutató multimédiás kiállítás, viseletpróbával és fotópontokkal.

A Pásztormúzeumban megvásárolt 600,- Ft-os belépővel mindhárom kiállítás látogatható.

 

 

A Hortobágyi Nagy csárda:

A Kilenclyukú-híd lábánál több mint 300 éve fogadja a vendégeket. Étlapján a magyaros specialitásokon kívül a Hortobágyi Nemzeti Parkból származó bio-minősítésű alapanyagokból készült ételkülönlegességei is öregbítik a csárda hírnevét: magyar szürke- és bivalyborjú, rackajuh és gyöngytyúkból készült ételek.

 

 

Hortobágy - Kézművesudvar:

A Kézművesudvarban megismerhetők a Hortobágy környékére jellemző egyes mesterségek: A bőrös-szíjgyártó, viseletvarró, riselő, kalapos, kártoló, szövő, fafaragó mesterségbe nyerhetnek bepillantást a látogatók, hiszen néhány műhelyben mindig folyik bemutatózás. De nemcsak nézelődni lehet, hanem gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják a népi játékokat, karikás ostor készítés bemutatása, régi ügyességi játékok kipróbálása, előzetes bejelentkezéssel pedig a kézműves foglalkozásokon részt is lehet venni.

 

 

Hortobágy - halastavi kisvasút:

A hortobágyi halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszerét alkotják, amelyek változatos és gazdag élővilágot rejtenek. A 2000 hektáros központi tóegység a Hortobágyi Nemzeti Park megalakulása óta védett. Különösen értékes az itt fészkelő és átvonuló madárvilág. Az elmúlt 40 év alatt közel 300 madárfajt figyeltek meg a tavakon, ezzel a halastó-rendszer Közép-Európa egyik legismertebb madár élőhelyévé vált.

A felújított és személyszállításra alkalmassá tett keskeny nyomtávú, korabeli kisvasút egyedülálló módon biztosít lehetőséget arra, hogy a turisták kényelmesen elérjék a halastórendszer távolabbi részeit is és gyönyörködjenek az egyedülálló tájban és a belső tavak gazdag madárvilágában. A közel száz éves tógazdaság vízrendszere, tavai és ipartörténi emlékei is különleges látványt kínálnak: ez az egyetlen kisvasút Magyarországon, amely halastavi környezetben fut. A kisvasút a halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 km-es távot, a vendégek a végállomásnál kiszállva egy rövid pallóúton sétálva, magasleseken körültekintve ismerhetik meg a halastavi növény- és állatvilágot, az ott élő madárvilágot. Jegyár, felnőtt: 1.200,- gyermek: 700,-Ft.

 

 

 Hortobágy - Mátai Ménes:

A Mátai Ménes gazdag és egyedi lótenyésztő hagyományaival különleges helyet foglal el Európa nemzeti és történeti ménesei sorában. Ismertségét a hortobágyi csikósok lovasművészete és a móniusz fajta teremtette meg. Napjainkban nemzetközi hírű lótenyésztő-, rendezvény- és turisztikai központ. Szervezett programja közül a legnépszerűbb a puszta szafari. A puszta természeti értékeit, pásztorhagyományait, csikósait és a tájra jellemző őshonos állatokat bemutató pusztai fogatozás. Látható az út során rackajuh, mangalica, szürke marha gulya, csikós bemutató. Árak, felnőtt: 2.800,- gyermek: 1.600,- Ft.

 

 

Hortobágy -  Vadaspark:

Malomházán 2011 tavaszán megnyílt a Hortobágyi Vadaspark. Láthatók itt az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, pl.: farkas, sakál, keselyű, pelikán, róka, vadmacska, rétisas, vízimadarak és nem utolsó sorban megfigyelhetik a közel 120 hektáros parkban legelésző rekonstruált őstulkokat és vadlovakat.

Gondoltad volna, hogy 5000 évvel ezelőtt oroszlánok is éltek itt? A bemutatótermi kiállításban vitrinekben elhelyezett tárgyak, tablókon látható magyarázó szöveg, és vetítés segítségével ismerkedhetnek meg a Hortobágyról régen eltűnt fajokkal. A termet elhagyva a szabadban, testközelből figyelhetők meg az állatok. A program különleges eleme a látványetetés, melyet naponta egyszer tartanak meg a farkasoknál és a ragadozó madaraknál. Az etetés a kilátóteraszról kísérhető figyelemmel.A Vadasparkban ajándékbolt és büfé is áll a látogatók rendelkezésére. A program időtartama kb. 1,5 óra. Szakvezetés a helyszínen igényelhető. A Vadasparkban a nagyvadak testközelből történő bemutatására is van lehetőség, egy extra-szafari keretében. A túra egy terepi autóval a Vadasparkból indul a vadlovak és őstulkok közé, időtartama kb. 30 perc. A részvétel kizárólag előzetes bejelentkezéshez kötött.

A Hortobágyi Vadaspark kizárólag a nemzeti park járművével közelíthető meg, egy korabeli omnibusz szállítja a vendégeket a Pásztormúzeum elől. Ára: felnőtt: 1.500,- gyermek: 700,- szakvezetés:300,- extra szafari: (terepjárós utazás a vadlovak közé) vadasparki belépő + 1.000,- Ft/fő.

 

 

Hortobágy - Madárkórház:

Hortobágy falu központjában madár röpdék, madármentő kiállítás és látványkórház látható. Belépő, felnőtt: 800,- gyermek 600,- Ft.

 

 

Motorcsónaktúra a Hortobágy-folyón:

A Kilenclyukú-híd lábától induló motorcsónaktúra célja a Hortobágy-folyó élővilágának bemutatása. Ára felnőtt: 1.260,- gyermek: 630,-Ft.

 

 

Vezetett túrák a Hortobágyi Nemzeti Park területén: 

A Hortobágyi Nemzeti Park területén februártól novemberig havi rendszerességgel szervez gyalogos, kerékpáros, kisvasutas vagy lovas túrákat. A szervezett programok az egyes területek gazdag élővilágát, egy-egy jellegzetes növény- vagy állatfaját, a természeti táj szépségét mutatják be. A túrákon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött. Tel: 06 52/ 589-000, email: oktatás@hnp.hu

 

 

Remélem sikerült felkelteni kedves vendégeim érdeklődését és a hajdúszoboszlói nyaralás alatt egy hűvös, borongós napon - mikor nem igazán strandolásra alkalmas az idő -, vagy akár szikrázó, nyári napsütésben is - szívesen ellátogatsz ebbe a csodavilágba, amely gyereknek, felnőttnek egyaránt felejthetetlen élményt kínál. Szállást itt foglalj! 

forrás: www.hnp.hu

 

Érdekes  volt? Oszd meg kérlek!

Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás űrlap Össz

Legfrisseb híreink

Hajdúszoboszló Aquapark árak 2024
Elolvasom
Közzétéve: 2024.márc.28
Hajdúszoboszló gyógyfürdő kezelések - egészség és pihenés
Elolvasom
Közzétéve: 2024.márc.28
Nyugdíjasbarát apartman kényeztető csomagajánlatban!
Elolvasom
Közzétéve: 2024.febr.01
Szeretnél értesítést kapni
hasonló cikkekről?
Iratkozzon fel, hogy ne maradjon le újdonságainkról.
Feliratkozás egyszerű

További híreink

Megnézem az összeset!
Megnézem az összeset!
Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás
Ilona Apartman I.
Ilona Apartman II.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig napra kész tájékoztatást kapj aktuális ajánlatainkról és híreinkről.
Feliratkozás Footer
© 2024 Ilona Apartman. Minden jog fenntartva
AdatkezelésÁSZFImpresszumHázirendKisfaludy pályázat
crosschevron-down