Hajdúszoboszló

Légy turista a saját hazádban!

Ha már legutóbb szóba kerültek a világnapok, úgy gondoltam, most is elidőznék egynél. Habár az elkövetkezendő hetekben szinte minden nap megemlékezünk valamiről, vagy ünneplünk valamit, én egy kicsivel távolabbi időpont kapcsán írok. Ez pedig a szeptember 27-i Turisztikai világnap, vagyis a te napod, ha te is turista vagy.

Gondolom, sejted, miért is olyan fontos ez a nap nekünk is az Ilona Apartmanban. Igen, a turizmus a mi kenyerünk, ahogy másnak az írás, a szórakoztatás, a bútorkészítés. De nem ez a világnap és a mai blogcikkem apropója sem.

 

 

Te milyen turista vagy?

 

Már közel 40 éve (1980 óta) kinevezte az ENSZ Turisztikai Világszervezete ezt a napot a turizmus világnapjának, hogy felhívja a figyelmet az ebben az iparágban rejlő értékekre.

Most gondolkodjunk csak józan paraszti ésszel: miért is turistáskodunk?

  • Mert szeretnénk más kultúrákat megismerni.
  • Mert kíváncsiak vagyunk más népek hagyományaira.
  • Mert szeretnénk saját szemünkkel is különleges látnivalókat, természeti jelenségeket, területek megcsodálni.

Ezek pedig értékek, hiszen ha csak a történelmi jellegű épületeket, a faluházakat, a múzeumokat nézzük, ők őrzik az emberek, sőt az emberiség múltját. Hiszem, hogy csak ennek ismeretében tudjuk valóban értékelni a jelenünket. Te hogy gondolod? Te miért turistáskodsz?

 

 

 

Az Ilona Apartman és a turizmus

 

Az Ilona Apartmannak a Turisztikai Világnap tehát nem azt jelenti, hogy saját magát, mint szállásadót ünnepli, hanem hogy azokra az értékekre, történelmi jelentőségű látnivalókra felhívja a figyelmet, amelyekkel Hajdúszoboszlón és környékén találkozhatunk.

Rendszeresen írok a blogon rendezvényajánló cikkeket, és természetesen már mutattam neked helyi különleges épületeket, programokat is. De ha hiszed, ha nem, Hajdúszoboszló olyan nagy, és a Hajdúság múltja is olyan jelentősen, hogy nem lehet kifogyni a kínálatból.

Most engedd meg, hogy bemutassak egy olyan múzeumot, amely nem a régmúltba visz, hanem a jelenről szól.

 

 

Picasso Hajdúszoboszlón

 

A Nemzetközi Modern Múzeumban a 20. század és napjaink nagyjainak alkotásait tekinthetjük meg. Picassot nem kell bemutatnom, de szerintem Vasarelyről is hallottál már. Nos, a geometrikus képeiket Hajdúszoboszlón is láthatod. Nem gondoltad volna, ugye?

Olyan különleges gyűjteményt állítottak itt ki, amely minden modern alkotásért rajongó embert felvillanyozhat:

  • a festmények és szobrok mellett
  • kollázsok,
  • sokszorosított grafikák,
  • elektrografikák,
  • számítógépes grafikák,
  • ún. post-mail-art, recup’art, livres tárgyak
  • és fotók tekinthetők meg.

Nem vállalkoznék arra, hogy a fentieket megmagyarázzam, hiszen nem vagyok hozzáértő, „csak” kultúra szerető ember. Úgy is mondhatjuk, hogy időnként magam is turista vagyok a saját városomban.

 

 

 

 

Légy turista te is!

 

Te próbáltál már úgy sétálgatni a lakhelyeden, mintha turista lennél? Egyszer mindenképp tedd meg! Fantasztikus dolog. Viszont mielőtt belekezdenél, gyakorolj nálunk, Hajdúszoboszlón. Az Ilona Apartmanban rendkívüli akciónk még tart egy kis ideig, és azért a Turizmus Világnapján is lesznek nálunk rendezvények.

További cikkek