Hajdúszoboszló

Kráter-tó

Kráter-tó
Hajdúszoboszlótól alig 14 kilométerre fekszik Hajdú-Bihar egyik csodája, a nagyhegyesi Kráter-tó, amely 1961-ben, egy gázkitörés következtében jött létre.
A tó nemcsak különös kialakulása miatt lenyúgöző, hanem érintetlensége okán is.  

 

Gázkitörés – Kráter-tó

 

Több, mint ötven éve Nagyhegyes határában, 1961. augusztus 24-én reggel háromnegyed hatkor, a Hajdúszoboszló-36 jelű gázkitermelő helyen a kiáramló gáz spontán begyulladt, majd a detonációt követően száz méteres lángnyelv csapott fel, amely hetekig égett. A tűz végül magától kialudt, miután a laza iszapréteg – amely miatt a robbanás maga is bekövetkezett – elfojtotta a kiáramló gáz útját.

 

Somfai Attila okl. geológusmérnök a földtudományok kandidátusa így emlékszik a történtekre: “A fúrásos kutatás ismert buktatója volt, hogy az itteni talaj, felső mészkő rétege, iszapveszteségre hajlamos. A Hajdúszoboszló 36-os fúrásakor is iszapvesztés lépett fel. A már megfúrt gázos réteg fölött nem volt olyan magasságú iszaposzlop, ami elegendő lett volna ahhoz, hogy ellensúlyozza a rétegekben lévő gáznyomást, és a kiépítés közben egy kitörés kezdődött. Amikor a kút megmozdulást a fúrómester jelentette, először a rúdlezáró kitörésgátlót zárták le,de ez nem volt elegendő. A fúrószerszámot el kellett ejteni a lyukba, és le kellett zárni a teljes szelvényű kitörésgátlót. Ezután elkezdték a kutat feltölteni iszappal. Ez látszólag rendben ment, amikor észrevettük, hogy egy repedés keletkezik a földön, ami egyre tágult, lassan vagy száz méter hosszú lett és iszap bugyogott ki belőle. Az iszapfüggöny nyolc-tíz méter magasságig emelkedett.

 

A vadkitörés be is gyulladt, végül egy hatalmas lángfüggöny égett. Kráter keletkezett, amely rövid idő alatt elnyelte a 45 méter magas fúrótornyot a gépekkel, fúrómesteri bódéval együtt. A béléscsövek, mint a gyufaszálak, röpködtek a levegőben, kőzettömbök repültek föl, szétrobbantak és kezdtek a kút körül gátat építeni. Már éppen kitűztünk egy fúráspontot a közelben, hogy egy ferde fúrással segítsünk az elfojtásban, amikor a levegőbe szökött hatalmas gázmennyiség annyira lecsökkentette a rétegben a nyomást, hogy a vizes rétegből megindulhatott a beáramlás a kútba. A kráterben keletkezett iszap zagy fojtotta el a kitörést. A kitörés helyén több mint 200 méter átmérőjű és igen mély krátertó keletkezett”.

 

 

Kráter-tó ma

 

A Kráter-tavat övező földsáncot mára erdő borítja, a tó maga pedig közkedvelt horgászcélponttá vált az idők folyamán.

2006-ban a kitörés 45. évfordulója alkalmából az önkormányzat a területet bekerítette sétányokat, pihenőket alakított ki a területén, valamint a MOL Nyrt-vel közösen egy mini fúrótornyot és egy emléktáblát emeltetett. A bejárat mellett az emlékhelytől jobbra és balra szalonnasütő helyet hoztak létre, ahol bográcsozni grillezni is lehet.

 

Hajdúszoboszlóról kerékpárúton jól megközelíthető ez a különleges kirándulóhely. Szállást itt foglalj hozzá! 

 

forrás: www.haon.hu www.nagyhegyes.hu