info@ilonaapartman-hajduszoboszlo.hu
/
+36 (30) 398 5356
Szállást foglalok!
« Összes bejegyzés

Karácsonyvárás – Luca-nap Hajdúszoboszlón

Luca-nap Hajdúszoboszlón - egyelőre mág boszorkányok nélkül. De lesz itt más, ami még a boszorkányoknál is jobb!
Közzétette
Ilona Apartman
Megjelenés dátuma
2017.dec.12

Luca-nap Hajdúszoboszlón – igen, igazad van, egy kissé le vagyok maradva. Mentségemre szóljon, hogy a karácsonyi időszak a vendéglátásban is sűrű. És bár egész idő alatt arról írtam, hogy ez a lecsendesülés ideje, aminek szuper helyszíne most a város, azért senki nem marad program nélkül, akinek a semmittevés nem pálya. Mint például Luca-napkor.

 

 

Karácsonyvárás – Luca-nap Hajdúszoboszlón és máshol

 

A karácsonyi ünnepkör egyik legismertebb ünnepe a Luca-nap. Ehhez a naphoz számos népszokás kötődik – és ez nem véletlen. Bármilyen meglepő, bár a Luca-nap keresztény ünnep, hiszen a fényhozó Szent Lucia ünnepe, mégis számos, pogány időkből származó szokás kapcsolódik hozzá.

 

Ennek magyarázata, hogy a Gergely-naptár bevezetése előtt ez a nap volt az év legrövidebb napja. (Pontosabban ekkor volt a legrövidebb ideig világos.) És ahogyan ez más népeknél is, nálunk is megmozgatta az egyszerű emberek fantáziáját.

 

Ezen a napon számos dolgot nem lehetett csinálni. Tilos volt szőni, fonni, sütni és mosni is. Ahogyan nem volt ajánlatos bármit is kölcsön adni – úgy hitték, hogy a boszorkányok teszik rá a kezüket a kölcsön adott holmira, és többé az életben nem látják.

 

Luca-nap Hajdúszoboszlón - egyelőre mág boszorkányok nélkül. De lesz itt más, ami még a boszorkányoknál is jobb!

Kép: Albrecht Dürer: A boszorkány - Luca-nap Hajdúszoboszlón - egyelőre mág boszorkányok nélkül. De lesz itt más, ami még a boszorkányoknál is jobb!

 

Talán a leghíresebb szokás a Luca széke készítése. Még ma is sokan mondják az idősebbek közül, hogy olyan lassan készül, mint a Luca széke. Ennek pedig az a jó oka van, hogy a Luca széke tényleg lassan készült. Luca-napon kezdték készíteni, de minden nap csak egy dolgot lehetett rajta csinálni. 13 darabból kellett állnia, és 13 napig kellett készülnie – akármilyen egyszerű sámli is volt. Csakis fából lehetett elkészíteni, így csapolták, nem szögelték a részeit.

 

Funkciója az volt, hogy a karácsonyi éjféli misén a templomban, ahol az egész falu összegyűlt, rá kellett állni. Ezen a különleges széken állva lehetett ugyanis csak kiszúrni a jámbor falusiak között megbújó boszorkányokat.

 

Luca-nap Hajdúszoboszlón - Luca székét nem kell elkészítened, de jöhetsz fényt adni! :)

Luca-nap Hajdúszoboszlón - Luca székét nem kell elkészítened, de jöhetsz fényt adni! 🙂

 

A gyertyaöntés szokása viszont már keresztény gyökerű. Szent Lucához, a fényhozóhoz kapcsolódik. És a Luca-nap Hajdúszoboszlón szintén erről fog szólni. 🙂

 

Luca-nap Hajdúszoboszlón – a Gazdaházban

 

Igazán autentikus környezetben tartunk Luca-napot Hajdúszoboszlón. A Gazdaházban nemcsak kézművesfoglalkozással, hanem Luca-napi vigassággal is várják az érdeklődőknek.

 

A gyertyaöntés mellett apró finomságokkal és zenével is kedveskednek az ide érkezőknek. Szerintem nagyon kedves időtöltés, különösen, ha gyerekekkel érkezel. Olyan közös program lehet, amely életre szóló élményt ad, minőségi időt biztosíthat Számotokra.

 

A Gazdaház azonban más szempontból is „jó buli”. Ha egy kicsit is érdekelnek a hagyományok, hogy hogyan éltek az őseink, mik voltak a szokásaik, milyen ruhákat hordtak életük különböző alkalmain, hol és hogyan laktak, milyen tárgyakat használtak, akkor feltétlenül nézd meg a Gazdaház állandó tárlatát. Ha már úgyis erre jársz, ajánlom, hogy nézz körbe, mert az elődeink sok érdekességet tartogatnak a ma embere számára.

 

Luca-nap Hajdúszoboszlón – kikapcs karácsony előtt

 

Még mindig állítom, hogy az advent a lelassulás, a kikapcsolás időszaka. Még akkor is, ha időnként meg-megállunk egy kicsit ünnepelni a nagy ünnep előtt. Ha eljössz hozzánk Luca-napra Hajdúszoboszlóra, akkor lesz alkalmad a kikapcsolódásra, a nyugodt pihenésre is. Az Ilona apartmanok ugyanis erről szólnak: a kényelemről, a nyugalomról, a pihenésről.

 

Az Ilona apartman I.-ben akkor várunk, ha gyógyüdülésre érkezel, babával utazol, vagy kisgyerekekkel szeretnéd itt jól érezni Magad. Azért itt, mert itt tágasabbak az apartmanok, tehát többen is jól elfértek – és a fürdő tőszomszédságában található. (Ez utóbbi különösen kisgyerekekkel és fájó tagokkal lehet előnyös.)

 

Kikapcsolódnál már karácsony előtt? Megérdemled! És nálunk még kedvező áron meg is teheted! Foglalj már most, és élvezd a pihenést!

 

 

Fotó: By Albrecht Dürer - National Gallery of Art: online database: bejegyzés 1943.3.3556, Közkincs és By http://dug-kiel.com/?q=system/files/sanyi/luca.jpg, Közkincs

Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás űrlap Össz

Legfrisseb híreink

Hajdúszoboszló Aquapark árak 2024
Elolvasom
Közzétéve: 2024.márc.28
Hajdúszoboszló gyógyfürdő kezelések - egészség és pihenés
Elolvasom
Közzétéve: 2024.márc.28
Nyugdíjasbarát apartman kényeztető csomagajánlatban!
Elolvasom
Közzétéve: 2024.febr.01
Szeretnél értesítést kapni
hasonló cikkekről?
Iratkozzon fel, hogy ne maradjon le újdonságainkról.
Feliratkozás egyszerű

További híreink

Megnézem az összeset!
Megnézem az összeset!
Foglaljon szállást könnyedén!
Foglalás
Ilona Apartman I.
Ilona Apartman II.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy mindig napra kész tájékoztatást kapj aktuális ajánlatainkról és híreinkről.
Feliratkozás Footer
© 2024 Ilona Apartman. Minden jog fenntartva
AdatkezelésÁSZFImpresszumHázirendKisfaludy pályázat
crosschevron-down